Studentbesked: Det blir utspring - på det här sättet

Elevernas önskan tillgodoses - det blir studentutspring från Hultsfreds gymnasium. Däremot får endast två anhöriga närvara.

Det blir studentutspring. Klassvis, till vilken varje student får bjuda två anhöriga. Tidigare under veckan blir det också ceremonier klassvis, med betygs- och stipendieutdelning.

Det blir studentutspring. Klassvis, till vilken varje student får bjuda två anhöriga. Tidigare under veckan blir det också ceremonier klassvis, med betygs- och stipendieutdelning.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-05-12 16:31

I förra veckan såg planerna annorlunda ut, då godkände inte skolan utspring med publik. Det väckte starka reaktioner hos eleverna. 

– Det blev tydligt att det betyder mycket för dem att tas emot av anhöriga som står där med skylten, säger rektor Andreas Ekberg.

Vad fick er att ändra er?

– På måndagen tolkade länets smittskyddsläkare Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring studentfirandet. Det gjorde det tydligare för oss att vi kan utforma studenten på det här sättet.

Så, studentfirandet kommer att bestå av en ceremoni för respektive klass, med lunch, stipendie- och betygsutdelning och musikunderhållning. Utspritt över tisdag, onsdag och torsdag. Möjligtvis att små klasser slås ihop.

På fredagen blir det studentutspring klassvis. Varje student får bjuda två anhöriga, på så vis klarar man restriktionerna.

– Området kommer att hägnas in och skyddas från insyn, för att undvika att andra än inbjudna kommer dit i hopp om att se studenterna, säger Andreas Ekberg. Allt kommer livesändas, så alla anhöriga kan ta del av firandet.

Hur reagerade eleverna nu?

– Beskedet kom ut under tisdagen, i stort är det positiva reaktioner än så länge.

Hur tänker du i egenskap av rektor kring beslutet?

– Det känns skönt att kunna tillmötesgå elevernas önskemål med utspring under en och samma dag. Vi vill ju inget hellre än att göra det roligt för dem. Och jag känner mig trygg med beslutet, med passusen att vi kan behöva avbryta allt, om exempelvis inte distanserna hålls.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!