Den stora gården i Bäckeby har mjölproduktion som huvudnäring men köttproduktion förekommer också i mindre skala. Målsättningen är att odla så mycket som möjligt själva och de är självförsörjande till 87 procent.
För att ta hand om gården och dess omkring 340 djur har Martina och Staffan, utöver sig själva, fyra anställd.
Eko för hela slanten
Förutom att vandra runt på gården och njuta av den vackra omgivningen fanns en mängd spännande aktiviteter under eko-dagen i söndags. Biodlarföreningen var bland annat på plats och informerade om sin verksamhet och besökarna fick testa på att göra egna bihotell vilket var oerhört populärt.
Ekologiska produkter lottades ut och för den fikasugna besökaren bjöds det på helt ekologiskt fika i vårsolen.
På besök från Målilla Älgpark var dessutom getterna Mowgli och Kerstin som charmade såväl stora som små.
Den stora omställningen
År 2007 bestämde sig Martina och Staffan för att ställa om till helt ekologisk drift och två år senare hade de certifikatet i handen. Det var nyfikenheten i kombination med en ökad marknad som lockade dem att ta det stora steget och det är ingenting som de ångrar.
– Sedan 2007 har vi sett en stor ökning och intresset för ekologisk produktion blir bara större. Allt fler bryr sig om matens ursprung vilket gör att marknaden hela tiden växer, förklarar Staffan.
För tillfället finns dock inga planer på att utvidga verksamheten.
– Vi tänker ligga kvar på samma plan som nu och istället fokusera på att utveckla och göra produktionen ännu bättre. Men visst är det lockande att producera ytterligare produkter, vi får se vad framtiden har att erbjuda, tillägger Staffan.
Eko-dagen blev minst sagt succé och förväntningarna som fanns på dagen uppfylldes med råge.
– Vi har fått jättemånga bra frågor och väldigt positivt bemötande vilket är jättekul. Det är viktigt för oss att få visa hur vi jobbar, säger Staffan.