Svar om fria arbetsskor kan vara nära

Förslaget ligger färdigt. Nu ska det upp för behandling i politiken. Det säger verksamhetschefen Marie Pihl, som jobbat med frågan om fria arbetsskor.

Janette Persson (bilden) och Jonny Bengtsson, båda Socialdemokraterna, vill att kommunen inför fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen. För ett år sedan motionerade de om saken, och nu verkar ett svar vara på gång.

Janette Persson (bilden) och Jonny Bengtsson, båda Socialdemokraterna, vill att kommunen inför fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen. För ett år sedan motionerade de om saken, och nu verkar ett svar vara på gång.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-30 16:00

För cirka ett år sedan lämnade fullmäktigeledamoten Janette Persson (S) tillsammans med partikollegan Jonny Bengtsson in en motion om att införa fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonal. Men sedan dess har de inte hört ett smack om saken. Inte förrän på måndagskvällens fullmäktigemöte, när Janette Persson efterlyste motionen.

– Det var i december förra året som vi lämnade motionen, men sedan har det varit tyst, sa hon.

På fullmäktigemötet försökte socialnämndens ordförande Per-Inge Petterson (C) svara. Men han hade inte så mycket mer att berätta än att frågan om arbetsskorna är på gång, och även om han inte kunde säga när, så trodde han ändå att det blir ganska snart.

Marie Pihl, verksamhetschef inom vård och omsorg vet mera. En tjänsteskrivelse ligger klar och ska skickas vidare till politiken. 

– Men vad den innehåller kan jag inte säga något om nu. Först ska den skickas till socialnämnden, säger hon.

– Jag skulle tro att den tas upp på nämndens arbetsutskott nu i december. Och sedan i nämnden i januari.

Och därefter kommer den att vandra hela vägen till kommunfullmäktige igen. Så det hinner nog gå en bit in på nyåret, innan ett slutgiltigt beslut kan tas.

– Men jag är optimistisk. Jag har hört så mycket positivt om motionen från flera olika partier, säger Janette Persson.

Janette Persson tycker att det egentligen borde vara en självklarhet med riktiga arbetsskor inom omsorgen.

– Det handlar inte om någon jättestor kostnad. Och det är en fråga som ligger i tiden, både inom kommunerna och i regionen pågår arbete för att få fria arbetsskor, säger hon.

Någon exakt kostnad för fria arbetsskor finns dock inte framtagen. Det beror lite på hur man går till väga, förklarar Marie Pihl.

– Vi kan använda modellen att var och en köper sina skor och lägger ut så länge, eller också kan vi upphandla skor.

Marie Pihl förklarar också att frågan är mer komplicerad än så. Och det har bidragit till att det dragit ut på tiden.

– Fria arbetsskor räknas som en löneförmån och ska beskattas. Det är skillnad när det handlar om skyddsskor, som man måste ha på vissa arbetsplatser. Men inom vården finns inget sådant krav, där blir det arbetsskor som alltså är en löneförmån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!