Den tragiska olyckan skedde på flygfältet i Tynset i Norge, där Bertil Gerhardt skulle medverka vid en uppvisning. Tidigare under dagen hade han flugit sin Supermarine Spitfire Mark XVIII från Hultsfred till Stockholm för att där medverka i en uppvisning på Gärdet. På sin väg till Norge mellanlandade planet även i Västerås för att tanka.
Landningsstället
Enligt norsk press finns misstankar om ett fel på ett av planets landningställ.
- När planet lyfte från Gärdet såg jag hur det vänstra landningsstället inte hade gått in ordentligt, säger fotografen Kristian Berlin till Dagens Nyheter.
På Kristian Berlins bilder syns det tydligt att det vänstra hjulet inte är ordentligt infällt. Om landningsstället krånglade även vid landningen på Tynsets flygplats kan detta förklara varför planet vek av åt vänster ut på en åker strax efter landningen, för att sedan slå runt.
Landningsställen
Haveriutredaren Inge Arnesen säger till tidningen Dagbladet att man har en videoupptagning av själva landningen. Han vill dock studera filmen noggrannare innan han vill uttala sig om olycksorsaken.
- När vi lyfte runt olycksplanet så rullade maskinen utan problem in i hangaren, säger Inge Andersen, så som jag kan se det nu fungerade hjulet som det skulle.
Stor saknad
Bland medlemmarna i Nord Östra Smålands flygklubb råder förstämning just nu.
- För mig verkar det som om han hade maximal otur. Jag kan tänka mig att vilken annan flygare som helst skulle kunna råka ut för just detta, men absolut inte Bertil.
Svenska flyget sörjer en legendar
Flygolyckan i lördags kväll då legenden Bertil Gerhardt förolyckades har förmörkat himlen för hela medlemskåren i Nordöstra Smålands flygklubb.- Han var vår ordförande och vår ledare. Att den här olyckan hände är något vi aldrig kommer att förstå, säger Inge Hyckenberg.
Bertil Gerhardts bortgång har skapat stor sorg bland hans vänner inom flyget.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!