Svenskt Rockarkiv: "Avgörande för att vi ska klara oss"

"Det är helt avgörande för att vi ska klara oss". Arkivchefen Stefan Ölvebring gläds åt att Svenskt Rockarkiv får 950 000 kronor från Region Kalmar län.

Kilometervis med svensk musikhistoria finns lagrat hos Svenskt Rockarkiv. Stefan Ölvebring gläds åt stödet man får från Region Kalmar Län.

Kilometervis med svensk musikhistoria finns lagrat hos Svenskt Rockarkiv. Stefan Ölvebring gläds åt stödet man får från Region Kalmar Län.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-02-19 08:30

– Det är väldigt välkommet, säger han. Vi är ändå tre heltidsanställda.

Det här kultbidraget från regionen är skillnaden mellan att vara och att icke vara för Svenskt Rockarkiv. 

– Vi får bidrag till driften från två håll, det är regionen och Hultsfreds kommun. Sedan tar vi in lite inkomster på att hyra ut guldskivor, guidade turer och skivmässor. Men det är småpengar i sammanhanget, säger Stefan Ölvebring.

Och när det gäller skivmässor och guidade turer blev det inget under fjolåret. Det satte pandemin stopp för. Någon statlig finansiering finns dock inte.

– Och det trots att arkivet är en nationell angelägenhet, inte bara regional, säger Ölvebring.

– Men det är inte så lätt att få loss statliga kulturpengar har jag märkt. Jag har suttit i den här positionen i 18 år vid det här laget och än har det inte blivit något.

Han förklarar det med att landet byter regeringar emellanåt, och det betyder att arkivet får börja om från början med att bearbeta kulturdepartementet.

Årets bidrag från Region Kalmar län är uppräknat med 1,5 procent jämfört med tidigare år. Regionen har varit med och lämnat kulturbidrag sedan några år tillbaka. Totalt fördelar Region Kalmar län 88 miljoner kronor i olika kulturbidrag.

Svenskt Rockarkiv är inte ensamma i Hultsfreds kommun om att ha kulturstöd från regionen. Virserums konsthall har fått drygt tre miljoner kronor som stöd till driften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!