Sveriges första tv-fynd bor i Mörlunda

Sveriges första tv-fynd bor i Mörlunda. I maj månad 1954 slog Maj Thomsson, då boende i Stockholm, igenom som sångerska i de första kommersiella tv-sändningarna under den så kallade Sandrew-veckan.

Maj Thyrén var Sveriges första tv-fynd.

Maj Thyrén var Sveriges första tv-fynd.

Foto:

Hultsfred2011-07-08 06:23


Sverige var näst sist i Europa med att införa television. Regering och riksdag ville under många år inte ta ställning till om man skulle ha en licens- eller reklamfinansierad verksamhet.
I och med beslutsvåndan halkade man efter i utvecklingen och för att föra upp frågan på
bordet beslutade sig filmbolaget Sandrew på våren 1954 att ge sig in i debatten.
De ansökte då om att under en vecka i maj månad få sända reklamfinansierad tv från Kungliga Tekniska Högskolans provsändare.
Överraskande nog fick filmbolaget grönt ljus och den 17 maj 1954 inleddes de första kommersiella tv-sändningarna i Sveriges historia.
Det producerades mängder av olika program under Sandrew-veckan som alla var sponsrade av stora bolag. Ett av dessa program var ett underhållningsprogram med Charlie Normans trio.
När det var dags att spela in programmet ansåg sponsorn att det saknades något, nämligen en sångerska. Frågan gick först till Alice Babs som tackade nej på grund av tidsbrist.
Det var då Charlie Norman kom att tänka på den blott 17-åriga Maj Thomsson från Stuvsta söder om Stockholm som han ett drygt halvår tidigare hade sett vinna en stor talangtävling för unga vokalister i Stockholms förorter.
Charlie Norman ska då ha yttrat följande till sponsorerna "Jag vet en böna, hon har bra röst och ni skulle se hennes ögon, de är så vattnet i knäskålarna börjar koka när man tittar på henne".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om