Tåg har spårat ur utanför Hultsfred

18:29 gick larm om att ett tåg spårat ur vid Herrstorpet någon kilometer söder om Hultsfred

Vid övergången stoppades brandbilarna av bommarna, och det fick bli brytpunkt. Därifrån fick brandmännen gå och bära all sin utrustning.

Vid övergången stoppades brandbilarna av bommarna, och det fick bli brytpunkt. Därifrån fick brandmännen gå och bära all sin utrustning.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-12-22 18:41

21:10

Ett sista inlägg för kvällen: Vi har haft ett snabbt samtal med Ulf Bowein på räddningstjänsten i Hulsfred som berättat om kvällens insats.

• Förutom räddningstjänst fanns ambulanspersonal som checkade av så att passagerarna klarat sig utan skador. Inga fysiska skador har upptäckts. Däremot var en del passagerare ordentligt omtumlade.

• Räddningstjänsten har säkrat så att inte bränsle läckt ut från tåget. 

• Därmed är räddningstjänstens del av arbetet över. Nu är det Trafikverket och företaget Infranord som tar över. Dels för att ta hand om tåget, dels för att besiktiga och sedan reparera spåret. Möjligen kan det bli aktuellt för räddningstjänsten att rycka in om det skulle behövas assistans. Bärgningen av det urspårade tåget kan betyda en ny risk för att läckage ska uppstå.

21:00

Räddningstjänstens insats är avslutad, och man lämnade nyss platsen. Passagerarna är alla evakuerade. Räddningstjänsten har även sökt efter eventuella läckage av farliga miljövätskor från tåget, men man har inte hittat något.

Nu ligger bollen närmast hos Trafikverket att bärga tåget som står kvar på platsen, och inspektera spåret. Spåret är skadat, däremot finns ingen uppgift om hur allvarliga skadorna är. Det kan avgöra under hur lång tid framför som trafiken på sträckan får ersättas med buss. 

Räkna med busstrafik under morgondagen.

20:25

Polis har varit på plats. Polisens presstalesperson Kim Hild säger att det finns ingen misstanke om brott.

19:40

Det är ett Kustpilentåg som varit på väg från Kalmar mot Linköping. Med bara några hundra meter körde det in i ett träd som låg över spåret, berättar Katharina Seijsing på KLT.

I kollisionen lyftes främre hjulparet av. Däremot förblev större delen av tåget kvar på rälsen.

– Det finns ingen risk för att tåget ska välta, säger hon, men lägger till att det naturligtvis var en omskakande upplevelse för det 20-tal personer som fanns ombord.

Efter vad hon hört är ingen allvarligt skadad.

Än vet hon inget om omfattningen av skadorna på tåget, men det finns farhågor att både tåg och räls kan ha skadats.

– I så fall kommer det att påverka trafiken en tid. Tåg kommer att få ersättas med buss, säger Katharina Seijsing.

För en grupp passagerare var händelsen kanske lite extra frustrerande. De hade slutstation Hultsfred, och var nästan framme. Istället för att lugnt gå den sista biten hem har de fått vänta på platsen för att få en hälsokontroll.

19:30

Bedömningen att ingen är allvarligt skadad står fast så här långt, enligt räddningstjänstens ledningscentral. Kontroll av passagerarna verkar fortfarande pågå. Tåget hade 18 passagerare, och två personal. En buss är beställd som ska ta passagerarna från platsen.

Trafikverket skriver på sin hemsida att det är stopp i trafiken mellan Berga och Hultsfred sedan klockan 18:20 på grund av urspårning. Man lovar återkomma så snabbt som möjligt med ytterligare information.

19:10

Enligt vår reporter på plats, Olof Carlson, verkar det vara Stångådalsbanan som drabbats. Urspårningen ligger otillgängligt till så vi har bara varit framme vid räddningstjänstens brytpunkt i närheten av platsen. Där var dock en febril aktivitet, när brandmännen samlade ihop sin utrustning i bilarna, för att bära den utmed spåret till olycksplatsen, ett antal hundra meter söderut.

undefined
Snabba ryck var det som gällde, när räddningstjänsten, ambulans och polis kom till brytpunkten vid järnvägsövergången.

19:00

Räddningstjänsten är framme. Det fanns totalt 18 personer i tåget vid urspårningen. Vid en första bedömning så verkar ingen vara allvarligt skadad, men man kommer att göra en noggrann genomgång.

Räddningsinsatsen leds från en närbelägen gård. Räddningstjänst från Hultsfred, Målilla och Mörlunda har kallats till platsen. Personal från Trafikverket är på väg.

Det finns inga uppgifter om hur skadat tåget är, men det står upp åtminstone.

18:54

Än så länge sparsamt med information från olyckan. Vi har en reporter på väg ut. Polisen uppger på sin hemsida att "polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till platsen. Det är i skrivande stund (18:47) oklart gällande personskador och övriga omständigheter."

undefined
Vid övergången stoppades brandbilarna av bommarna, och det fick bli brytpunkt. Därifrån fick brandmännen gå och bära all sin utrustning.

 

undefined
Närmsta farbara väg var till nya järnvägsövergången vid Herrstorpet. Därifrån fick brandmännen bära sin utrustning fram till olycksplatsen, ett antal hundra meter söderut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!