Taggar upp: Munskydd och visir även på morgonmötet

Hemtjänstpersonalen taggar upp skyddet. Den ökande risken för smitta gör att nu används visir och munskydd även när man åker bil tillsammans.

Jeanette Persson, ordförande i kommunals Hultsfredssektion berättar att pandemin fört med sig mängder av extra arbete.

Jeanette Persson, ordförande i kommunals Hultsfredssektion berättar att pandemin fört med sig mängder av extra arbete.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-09 14:00

Likaså åker både visir och munskydd på även vid personalens morgonmöten. För säkerhets skull. Det berättar Jeanette Persson, ordförande i Kommunals Hultsfredssektion.

För facket innebär pandemin mycket extrajobb.

– Bland annat ska vi se till att Risk- och Konsekvensbeskrivningen uppdateras, säger Jeanette Persson. Den gjordes i våras, i början på pandemin. Vi har gått ut till våra olika arbetsställen och uppmanat till en uppdatering.

Men nu ska den alltså uppdateras igen, för att ge en aktuellare bild av läget. En annan viktig del i arbetet är att ta fram ett underlag på hur verksamheten ska fungera, i händelse av en alltför stor frånvaro. 

– Vi vill ha papper på hur vi ska jobba med färre personal i tjänst, säger hon. Vilka uppgifter som ska prioriteras.

– Man kan tolka uppgifterna i media som att det bara är på arbetsplatsen som smittan sprids, säger Jeanette Persson vidare. Men det gäller att vara lika försiktig på fritiden. Smittan finns ju i hela samhället och man kan drabbas även som privatperson.

Redan nu märks det att frånvaron på arbetsplatserna börjar bli omfattande. Många vikarier behövs i verksamheten för tillfället men så här långt har tillgången räckt till.

– Men vi har stor frånvaro just nu, säger Jeanette Persson. Det tillkommer ju även "vanlig" förkylning som gör att många inte kan, eller får gå till jobbet. Många har också testar sig för covid-19 och väntar på svar och med hög belastning på laboratorierna kan det ta tid att få svar.

Och i väntan på svar, ska man hålla sig hemma. 

– Det gör att det blir högre frånvaro, håller verksamhetschef Marie Pihl med. Det är bestämt så att man ska vara hemma vid minsta symptom. Men än så länge är läget hanterarbart, absolut.

– Vi har gott om vikarier och skulle inte de räcka, får de ordinarie personalen jobba lite mer övertid.

– Vi måste ju ha folk på plats, säger Marie Pihl. Men den ordinarie personalen kan ju inte jobba hur mycket som helst heller. De måste ju också få sin vila. Vi har också olika strategier för hur vi ska göra om läget blir värre. Vi kan pussla om och flytta personal mellan avdelningarna och vi kan se över vilka sysslor som kan vänta. Vård och omsorg måste gå i första hand, städa kan vi göra sedan. Eller låta någon annan göra.

– Vi måste hålla ut och hålla i, säger Jeanette Persson, och personalen gör ett jättebra jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!