Tände första lampan med solenergi

Nu lyser lamporna med solcellernas hjälp i Bostadsrättsföreningen Trollstigen. Satsningen på miljövänlig energi är i mål.

"Det här känns väldigt spännande, det ligger helt rätt i tiden med allt tänk kring klimat och ekologi", säger Bertil Eriksson.

"Det här känns väldigt spännande, det ligger helt rätt i tiden med allt tänk kring klimat och ekologi", säger Bertil Eriksson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-04-01 15:00

Ett och ett halvt års arbete är fullbordat. Ordförande Siwert Creutz kunde som första medlem trycka på lysknappen och få miljövänlig energi.

– Det känns fantastiskt bra, säger Siwert Creutz, som fick idén när han tittade på ett tv-program om det globala energibehovet och om solceller. Då slog mig tanken, att det är nog dags att börja tänka på att vara rädd om jordklotet.

– Dessutom är det ju så, att samtidigt som vi använder extremt lokalproducerad el och slår ett slag för miljön ökar vi ju också vår självförsörjandegrad, sänker energiförbrukningen och därmed kostnaderna.

Bostadsrättsföreningen består av tre parhus och fem villor, alla har nu tillgång till solenergi tack vare en investering på 1,7 miljoner kronor.

– Läget på bostadsområdet är exceptionellt bra för solenergi, säger Oskar Thompsson, ägare av Vetlandaföretaget OTM Eko Energi. Taken är i blandade vinklar, så solen kommer åt direkt på morgonen vilket gör att anläggningen producerar energi väldigt tidigt och ända fram till solen går ner.

Nu är allt färdigt på taken och allt är monterat och klart. Föreningen kommer nu att ta över alla elabonnemang och står redo att teckna avtal med ett bolag för att omgående börja sälja överskottet som blir. Tanken är att det ska finansiera lånet man tagit.

– Beräkningarna visar att anläggningen ska producera 80 000 kilowattimmar per år. Den el som inte används under dagen går rakt ut i ledningarna, säger Oskar Thompsson, som uppskattar att man kommer producera 60-70 procent av energibehovet själva.

Det är fortfarande inte klart hur stort bidraget blir från staten, så man väntar spänt på vårbudgeten.

– Vi hoppas få 30 procent. Då räknar vi med att anläggningen ska vara betald om sju år. Blir bidraget hälften, tar det bara lite längre tid. Samtidigt som vi räknar med att få ner kostnaderna är förhoppningen att satsningen höjer värdet på fastigheterna. Det tror vi oss faktiskt redan sett bevis på. Det såldes en lägenhet helt nyligen och det priset som blev har vi aldrig sett tidigare.

Bertil Eriksson är en av de boende i området och han är nöjd med investeringen.

– Det här känns väldigt spännande, det ligger helt rätt i tiden med allt tänk kring klimat och ekologi. Jag tror det här tillför bostadsrättsföreningen ett gott rykte och kan vara avgörande vid ett köp om man är miljömedveten, så skulle jag tänka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!