"Tänk om Trump, Putin och Xi började snacka"

Ett litet virus vänder uppochner på hela världen. Det är titeln på en liten pamflett, skapad av Lennart Beijer i Hultsfred. En ganska salt betraktelse av världsläget.

Lennart Beijer gör en ganska salt betraktelse av världsläge och lyfter frågan: Vad skulle hända om världens ledare började snacka med varandra?

Lennart Beijer gör en ganska salt betraktelse av världsläge och lyfter frågan: Vad skulle hända om världens ledare började snacka med varandra?

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-07-26 10:00

Det är ingen tvekan om att det har kommit ett litet virus och vänt uppochner på det mesta här i världen. Men Lennart Beijer vill skruva det hela lite till. Så till den milda grad att världens stora ledare, Donald Trump, Vladimir Putin och Xi Jiping börjar snacka med varandra - och komma överens...

– Hur skulle världen se ut då, frågar sig Beijer i den lilla boken, som är resultatet av coronakarantän. 

– Nu behövde inte jag vara så jätteisolerad, jag var och jobbade en del i Folkets park också. Så det fanns ställen att gå till där man kunde hålla avstånd.

Men - det blev ändå mycket tid över för att skriva och med Lennart Beijers bakgrund som riksdagspolitiker för Vänsterpartiet, var valet av ämne inte så svårt.

– Det här är tankar jag har haft länge, säger han. Långt före pandemin. Det finns ju människor som far illa i alla världsdelar. Och har man som jag en liten naiv-romantisk läggning så kan man inte låta bli att fundera på hur det skulle vara.

Han luftar en hel del underfundigheter om hur framtiden skulle te sig, om hur det går med miljön, välfärden och mycket annat som skulle vara annorlunda, om världens ledare lyssnade på ungdomar och på varandra och dessutom kom överens om att jobba tillsammans.

– Strid och bråk är inget nytt för mänskligheten, redan stenåldermännen slogs ju om bytesdjuren och om mark. Sedan har det fortsatt genom alla tider. Men i skriften blir ledarna till slut överens...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!