Tar plats i landstingsfullmäktige

De rödgröna behåller makten i landstinget. Men moderaterna går starkast framåt. I personvalet får blott 19-åriga Amanda Svensson, m, från Hultsfred, så många kryss att hon kommer in i landstingsfullmäktige för moderaterna.Det framgår av sluträkningen av landstingsvalet som blev klar på onsdagen.

Nittonåriga Amanda Svensson från Hultsfred tog moderaternas mandat för Vimmerby/Hultsfred  i landstingsfullmäktige tack vare 261 kryss i personvalet.

Nittonåriga Amanda Svensson från Hultsfred tog moderaternas mandat för Vimmerby/Hultsfred i landstingsfullmäktige tack vare 261 kryss i personvalet.

Foto:

Hultsfred2010-09-30 06:13

I valkretsen för Hultsfred och Vimmerby kommuner ökar moderaterna mer än i hela länet. Ökningen i valdistriktet ligger på 3,53 procentenheter och motsvarar drygt 750 röster. Av dom har 261 väljare eller 9,55 procent av de som röstat på moderaterna kryssat för Amanda Svensson, 19, från Hultsfred. Hon blir därmed personvald och går om Annika Carlson, Vimmerby och Magnus Gustafsson, Gullringen som båda stod före henne på moderaternas valsedel i distriktet. Amanda Svensson får därmed det enda mandat partiet har för Vimmerby/Hultsfred i landstingsfullmäktige.

Sd och Mp ökar
Efter moderaterna är det Sverigedemokraterna och Miljöpartiet som gått mest fram i landsvalet i Vimmerby/Hultsfred. Sverigedemokraterna ökar med 1,6 procent av rösterna och får totalt 4,35 i distriktet. Miljöpartiet får 1,46 procent större andel av rösterna i år än för fyra år sedan, men trots ökningen blir det inget mandat för någon av kandidaterna.
Caroline Axelsson från Vimmerby kryssades av 82 gröna väljare. Det är lika med 11,52 procent av partiets röster, men räcker inte till någon plats i fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om