Lokalpolisområdeschef Anders Pleijels besked att försämra servicen vid polisstationen i Hultsfred för allmänheten rör upp starka känslor hos Karin Andrae Bittner och Kicki Henningsson, anställd samordnare för Brottsofferjouren Vimmerby-Hultsfred-Västervik.
Att Pleijel ändrat sig och nu vill hålla stationen öppen en dag i veckan förändrar inte deras reaktion.
– En dag är ingenting, säger Karin Andrae Bittner.
Hon och Kicki pratar utifrån brottsoffrens synpunkt. Men även lokalinvånarnas. De anser att det är en självklarhet att kunna gå in på en polisstation och möta en person, antingen man vill göra en anmälan eller bara prata om något man sett. Ur ett sådant samtal kan det komma mycket värdefull information, understryker de.
– Hultsfred är en orolig kommun, det kommer in många anmälningar. Vi tänker på vad som händer på sikt om det inte går att träffa en polis på det sättet man kan i dag på stationen, säger Kicki Henningsson och ger en allvarlig bild av kvinnomisshandel.
– En kvinna som blivit slagen kan ha ett par minuter på sig att lyckas komma ifrån mannen för att göra en anmälan. Vi tänker på risken, att folk tröttnar på att stå i kö på 11414 för att göra en anmälan. Som länet ser ut är det långt till andra stationer och kollektivtrafiken fungerar dåligt.
Karin Andrae Bittner reagerar starkt på den effektivitetshysteri som hon menar råder, där allt ska mätas.
– Det tankesättet är totalt främmande för mig, med ett förflutet som polis. Det personliga mötet kan aldrig ersättas, allt kan inte skötas digitalt och allt kan inte vara siffror och statistik, utan det här är en trygghetsfråga och lika mycket service- och demokratifråga. Det spelar ingen roll hur många besök det är, man ska ha den tillgången i ett samhälle.
Pleijels argument till att förändra servicen är att han "inte är sugen på att låsa en polis i inre tjänst i Hultsfred, utan hellre vill ha dem ute på gator och torg för att stävja brottsligheten".
Låter inte det bra, att ha fler poliser ute?
– Klart det ska vara poliser ute, men vi måste även ha råd att ha en polis på en polisstation som allmänheten kan gå in till vid behov.
Passtationen är också viktig att behålla, tillägger de.
– Inte bara för att det blir långt att åka annars. Vi ser en uppenbar risk i att försämrad servicen är ett första steg mot att lägga ner polisstationen helt.