Nu är det inte långt kvar innan det är dags för åtta personer från Kroxhultsbygdens byalag att åter äntra scenen på logen i Höckhult. Pjäsen ”Är han inte riktigt klok” innefattar brottslingar från Långholmen, en skattkista och om hur det är att inte bli trodd.
– Pjäsen handlar syskonen Måns och Kajsa och om makarna Knut och Ebba, berättar manusförfattaren Viene Sjöö.
Välkända karaktärer
Karaktärerna har varit med i många av pjäserna som spelats sedan byalaget började med teater för 16 år sedan. Just denna pjäs skapades av Veine redan år 2003 och det är andra gången som byalaget som de sätter upp föreställningen. I år är det dock en och annan ändring som gjorts så slutprodukten är en förnyad version.
För många av skådespelarna är pjäsen ett kärt återseende.
– Den är lite av en favorit, berättar Else-Marie Thunberg som spelar det ständigt arga Ebba.
Komiska inslag
Själva pjäserna går i komikens tecken. Veine hittar roligheter i vardagen och i media och tecknar ner skämten för att senare kunna få inspiration.
– Jag hör när folk pratar, lyssnar på radio och kommer på själv. Sedan skriver jag ner alla skämten i en lång lista. Handlingarna däremot växer fram långsamt och ändras med tiden.
Tradition
Traditionen med en årlig föreställning i Höckhult kom av att Veine ville att det skulle hända något för innevånarna i bygden.
– Veine tänkte att vi skulle göra något. Från början var det tal om allsång, berättar Åke Svensson som spelar den misstrodde Måns i vars kök hela handlingen utspelar sig.
Uppskattat
Att arrangemanget är uppskattat är tydligt på publikantalet. Varje föreställning tar 150 personer och det är sällan som det finns platser över.
– Många återkommer. Det finns till och med en del som går på flera föreställningar varje år, berättar Else-Marie.
– Jag tror att folk kommer hit på grund av helhetsupplevelsen. Det blir speciellt att det är på en loge och att det serveras hembakta kakor i pausen. Vi brukar till och med behöva neka folk.
Applåder och skratt
Även Veine menar att det går att se att folk gillar det de gör.
– Det brukar vara massor med applåder och skratt.
Samtidigt som han avslutar meningen illustrerar ljudtekniker Per Wahlstéen poängen genom att sätta på en skrattsalva som ekar mellan träväggarna. Uppe på scen stämmer trion in med leenden från öra till öra.