Teaterladan i fokus vid årets renovering

Restaureringen av Hultsfreds anrika folkpark rullar på. I sommar är det fullt fokus på ytterskalet, som ska få ny färg.

Sommarjobb i parken: Att skrapa och måla den anrika teaterladan. Det är många kvadratmeter vägg som ska åtgärdas.

Sommarjobb i parken: Att skrapa och måla den anrika teaterladan. Det är många kvadratmeter vägg som ska åtgärdas.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-07-22 16:00

Det är inget litet projekt det handlar om. Det blir många kvadratmeter som ska fräschas upp med vit färg. Och lika många kvadratmeter att skrapa... Dessutom har tusentals häftklamrar pillats bort. Genom alla festivalåren har det satts upp åtskilliga affischer på väggarna.

Tre omgångar sommarjobbare kämpar på för att hinna så mycket som möjligt under de nio veckor som man har på sig.

– Målsättningen är att vi ska hinna med framsidan och de båda långsidorna, säger John Christensen som är arbetsledare för ungdomarna. Baksidan kan få vänta till nästa år.

Tidigare år har renoveringen gjorts i projektform, men i år är det organiserat lite annorlunda. Jobbet görs nu som ett kommunalt sommarjobb för skolungdomar och enligt de premisserna. 

– Det känns bra att vi kan göra så i stället, när det inte är något projekt i år, tycker John Christensen, då behöver inte renoveringen stå stilla i sommar.

Ungdomarna som jobbar med parken är lite för unga för att ha några egna minnen från Folkets Park i dess glansdagar, i synnerhet från Hultsfredsfestivalen. Men de får chansen att lära sig mer om bakgrunden, och den roll Folkets Park spelat i Hultsfred genom att besöka utställningen på gamla Klubben, där festivalen presenteras, från uppgång till fall.

Det långsiktiga målet, hoppas John Christensen, är att kunna återställa teaterladan till sitt ursprungliga skick, att den ska se ut som den gjorde när den byggdes i början på 1950-talet. Bland annat genom ställa in nya bänkar och att ta bort spånskivorna i väggen, som kom dit under festivaltiden.

– Så jag efterlyser gamla bilder på hur ladan såg ut då, säger han.  Jag tror att det ska vara fönster där spånskivorna sitter. Men exakt hur det såg ut vet jag inte. Så det skulle jag gärna vilja se. Det måste finnas gamla bilder någonstans.

Tidigare i sommar har ladan dessutom fått nytt tak genom kommunens försorg. En omfattande läcka satte fart på arbetet.

– Ett helt tak är en förutsättning för att det ska vara lönt att gå vidare med renoveringen, säger John Christensen.

Redan förra sommaren blev de övriga byggnaderna i parken så pass klara att de kunde återinvigas. Och sedan dess har det hänt en hel del annat också. Bland annat har den gamla kaffestugan byggts klar och moderniserats på alla vis. Den har till och med fått en boulebana i trädgården, där John Christensen hoppas på många spännande matcher framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!