Kallare kyrkor i vinter – så ska man spara energi

"Besökarna får göra som förr i tiden, behålla ytterkläderna på". Det kommer att bli kallare i Aspelands Pastorats kyrkor i vinter. För att spara energi ska temperaturen sänkas rejält.

"Vi som alla andra måste spara ström" säger Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet. Därför sänks temperaturen i kyrkorna vid årsskiftet.

"Vi som alla andra måste spara ström" säger Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet. Därför sänks temperaturen i kyrkorna vid årsskiftet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-09-23 05:00

– Vi håller på att göra en budget för nästa år och där räknar vi med dubbla elkostnaden, säger Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet för Aspelands pastorat.

För att det ska hålla krävs krafttag med energisparandet. Som exempelvis att ställa ner värmen i kyrkorna.

– Vi kommer att dra ner värmen till tio, tolv grader, säger Ulla Lisedahl. Men då måste vi ha noggrann kontroll på luftfuktigheten så att inte våra inventarier förstörs.

– Besökarna får gör som förr i tiden, då var det aldrig någon som tog av sig ytterkläderna, säger Ulla Lisedahl. Men precis som hemma, måste kyrkan vara med och spara energi.

Men den kraftiga nerdragningen sker först vid årsskiftet. Nu till att börja med blir det mera blygsamma två, tre grader.

– Nu fram till jul är det mycket som händer i kyrkorna, säger Ulla Lisedahl, det är Alla helgons dag, det är advents- och julkonserter och gudstjänster. Så vi väntar till årsskiftet med den stora sänkningen.

Dessutom tittar man på en lösning med portabla infravärmare, som kan värma upp några få bänkrader i kyrkan.

– Det kan vara bra vid begravningar och mindre samlingar i kyrkan, säger Ulla Lisedahl. Men gudstjänster, dop och vigslar kan ju också hållas i församlingshemmen.

Dock kommer även församlingshemmen att delta i sparandet, genom en sänkning nattetid.

Fasadbelysningen på de sju olika kyrkorna är också en del i besparingen, där kommer man att dra ner effekten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!