Tester visar: Ingen smitta på äldreboenden - än

"Vi kan ha det värsta framför oss" säger Ulf Bowein, säkerhetssamordnare i kommunen. "Men än så länge är läget stabilt"

Tillgången på skyddsmateriel har blviit bättre de senaste veckorna, berättar Ulf Boein, säkerhetssamordnare i Hultsfreds kommun.

Tillgången på skyddsmateriel har blviit bättre de senaste veckorna, berättar Ulf Boein, säkerhetssamordnare i Hultsfreds kommun.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-06 13:32

– Tester som gjorts senaste veckan på alla som uppvisar förkylningssymptom har alla varit negativa, de visar att det inte finns någon smitta på något av våra äldreboenden, säger kommunens säkerhetssamordnare Ulf Bowein. Men det betyder inte att det inte finns smittade i kommunen, det vet vi att det finns. Både de som vårdats på sjukhus och de som vårdas hemma.

En anledning till att smittan inte tagit sig in på äldreboende kan vara att kommunen var snabb med att införa besöksförbud, tror Ulf Bowein.

Exakt hur många kommuninvånare som smittats är dock oklart. Statistik är på gång, men än så länge har man inte sett några siffror.

– Det är utlovat statistik, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) som tog del i informationen, som Bowein lämnade till kommunstyrelsen. Vi väntar och siffrorna kommer när som helst.

Ulf Bowein påpekar dock att om det är färre än tio smittade i en kommun lämnas inga siffror ut.

Men på det hela taget bedömer Bowein läget i Hultsfred som stabilt. Just nu i alla fall. Men han räknar med att vi fortfarande har det värsta framför oss.

– Beskeden vi får varierar en del, säger han, enligt vissa experter når vi en kulmen i slutet på maj, andra talar om att den kommer i mitten på juni. Men vi planerar för att vi fortfarande har den värsta krisen framför oss.

Sedan några veckor pågår tillverkningen av skyddsvisir för fullt och så här långt har inte mindre än 1 600 visir tillverkats i kommunens egen regi.

– Det är både Framsteget och Additivt Teknikcenter som jobbar med visiren, säger Rosander. 16 00 visir räcker bra just nu, men skulle vi få ett större Coronautbrott, kan de gå åt fort.

Ulf Bowein ser dessutom att möjligheterna att köpa in skyddsutrustning har blivit betydligt bättre de senaste veckorna.

– Nu har leveranserna börjat komma, säger han, så sakta men säkert fyller vi på i förrådet. Nu i veckan väntar jag på ett par leveranser.

Den stora utmaningen just nu, ser Ulf Bowein i att få kommuninvånarna att hålla i och följa de regler som finns om socialt avstånd, handtvätt och så vidare. Speciellt som faran inte känns så påtaglig här i norra länet.

– För även om det talas om att lätta på restriktionerna på många håll, så är det här långt ifrån över, säger han. Där man talar om att lätta är i länder som haft långt mycket hårdare regler än vi har här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!