Tiderna fullbokade: Chefen förklarar omständigheterna

Den som ringer hälsocentralen får till svar att "Nu är vaccinationstiderna tillfälligt slut, ring åter i början av februari".

Vaccinationssköterskan Karolina Stridh är frustrerad över den lilla mängden vaccin hälsocentralen får tillgång till inledningsvis. Det handlar dock om hur läkemedelsbolagen kan leverera till Sverige.

Vaccinationssköterskan Karolina Stridh är frustrerad över den lilla mängden vaccin hälsocentralen får tillgång till inledningsvis. Det handlar dock om hur läkemedelsbolagen kan leverera till Sverige.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-01-20 06:00

Det svaret har upprört och satt igång diskussioner på sociala medier.

Ann Arvidsson, verksamhetschef på hälsocentralen i Hultsfred, förklarar omständigheterna.

– Tiderna är tillfälligt slut då vi bara ska få 25 doser i veckan, vecka tre, fyra och fem, som ska ges till de med hemtjänst och deras hushållskontakter, som kan ta sig till mottagningen.

– Sedan hoppas vi på en större mängd, 450 doser vecka sex. Då öppnar vi upp tidsbokningen igen via 1177.se eller hälsocentralen, knappval åtta. Det kommer aldrig bli ett kösystem, utan har vi ingen tid får man ringa igen.

Varför tillämpar ni inte ett kösystem?

– Vi vill inte boka tider förrän vi fått vaccinet, så vi inte riskerar bli tvungna att ringa återbud om vi inte får så många doser som utlovas. Tiderna kommer läggas ut med kort varsel.

Karolina Stridh är vaccinationssköterska på hälsocentralen. Hon är inte tillfreds med mängden vaccin man får tillgång till.

Mängden handlar dock inte om hur regionen fördelar inom länet, utan hur läkemedelsbolagen kan leverera till Sverige.

– 25 doser i veckan är frustrerande, säger hon. Vi förmodar att det inte kommer att räcka till första gruppen de första tre veckorna.

Hur många skulle ni hinna vaccinera, som du bedömer det?

– 60 per sjuksköterska och dag har vi räknat på. Om alla väljer att vaccinera sig här är det 6 000 doser gånger två, som behövs. Det blir en utmaning när de stora massorna ska komma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!