Ett studentliv på paus: "Rutiner är verkligen a och o "

Att ta steget och byta såväl hemort som vardagsliv är ett stort steg i många ungas liv. Vi träffade tjugoåriga Tilda Föghner från Hultsfred som gjort denna omställning samtidigt som samhället i stort ställde om till följd av pandemin.

20 kvadrat. "Vardagen har blivit rätt så repetiv, gå upp från sängen, sätta sig vid datorn, läsa.", säger Tilda. Att få byta studiemiljö är något hon ser fram emot att göra när väl läget tillåter.

20 kvadrat. "Vardagen har blivit rätt så repetiv, gå upp från sängen, sätta sig vid datorn, läsa.", säger Tilda. Att få byta studiemiljö är något hon ser fram emot att göra när väl läget tillåter.

Foto: Robert Preusse

Hultsfred2021-06-06 07:00

– Det blev kanske inte riktigt som jag först tänkt mig, berättar Tilda när hon sammanfattar sitt första år som student vid Linköpings universitet.

Sedan hösten 2020 bor hon i Linköping där hon pluggar på ämneslärarprogrammet med inriktning för att i framtiden undervisa i samhällskunskap och geografi. Just studievalet föll sig naturligt tycker hon:

– Jag sökte mig till lärarprogrammet för att jag dels jobbat i skola tidigare, dels för att jag tycker om att jobba med människor. Att få möta personer i deras vardag och få chans till att se dem utvecklas.

Att studieorten blev Linköping handlade främst om att staden inte ligger så långt ifrån hennes hemort, men även för att lärarutbildningen i Linköping har ett gott ryckte.

– Sen så hade jag även hört väldigt bra om själva studentlivet i Linköping, det lockade så klart också.

undefined
20 kvadrat. "Vardagen har blivit rätt så repetiv, gå upp från sängen, sätta sig vid datorn, läsa.", säger Tilda. Att få byta studiemiljö är något hon ser fram emot att göra när väl läget tillåter.

Mycket till studentliv blev det dock inte för Tilda under hennes första läsår. Restriktionerna som rådigt har gjort att studentkårerna gått på lågvarv under stora delar av pandemin. Hon är ändå tacksam för att de studenter som började vid universitetet tillsammans med henne i höstas fick en anpassad mottagningsperiod.

– Andra lärosäten hade kanske bara digitala lösningar. Vi fick träffas i mindre grupper och ha aktiviteter så att man fick en chans att lära känna andra.

Under hösten 2020 prioriterades även nyantagna studenter vid universitetet för att ha vissa lektioner fysiskt på plats. Det förvärrade smittoläget ledde dock till att undervisningen ställdes om till att bli heldigital när det närmade sig november. Även om studierna mer eller mindre bedrivits helt hemifrån i drygt ett halvår menar inte Tilda att hon känt sig direkt ensam:

– Det är så många andra som är i samma sits som en själv och ibland tycker jag att det känns lite som att distansläget gör folk mer socialt hungriga. Man kan alltid nå varandra via sociala medier eller ringas snabbt om man skulle behöva prata av sig. Hade den möjligheten inte funnits hade jag nog känt mig mer ensam.

undefined
Ensamstudier. En hel del av Tildas tid spenderars framför laptopen sen dess att universitet ställde om till heldistans. Tilda tror dock inte att hon lärt sig sämre på grund distansläget.

Även om inte ensamheten varit något större problem så menar Tilda att distansläget fört med sig andra utmaningar för den som inte är van vid universitetslivet:

– I höstas hade vi en del lektionsmoment på plats vilket gjorde att man kom ut, träffade vänner och byte miljö från hemmet. Nu, när allt sker hemifrån, behöver man verkligen ha god självdisciplin för att hänga med i studierna. Rutiner är verkligen a och o för att inte sväva iväg och göra annat när man sitter hemma hela dagarna.

Tilda menar också att distansläget fört med sig en del positiv aspekter. Framförallt friheten att kunna följa studierna oavsett om man befinner sig på studieorten eller hemma hos familjen i Hultsfred, något hon hoppas kommer vara ett alternativ när väl pandemin är över. Själva inlärningen har inte påverkat henne alltför mycket:

undefined
Tjugoåriga Tilda Föghner avslutar snart sitt första av fem år på lärarprogrammet. Även om läsåret varit speciellt rekommenderar hon alla som är intresserade att ta chansen att börja plugga på ny ort.

– Jag tror jag lärt mig lika mycket via distansstudierna som jag skulle ha lärt mig om all undervisning skedde på plats.

Nu i juni väntar en del avslutande examinationer innan dess att studierna tar sommaruppehåll. Även om det första läsåret inte riktigt blev som hon tänkt sig så ser Tilda positivt på den framtida studietiden.

– Förhoppningsvis får vi snart något mer av ett normalläge och då ska det bli kul att lära känna universitetslivet på riktigt.

undefined
Studentliv på paus. Något som lockade Tilda till att studera i Linköping var det välryktade studentlivet. Under året har de flesta kårhusen av förklariga skäl varit stängda. "Det är tur att man har en del år kvar i plugget, då hinner man ta igen det som nu missats.",säger Tilda när vi går förbi kårhuset Ryds Herrgård.
Tildas främsta studietips

Skaffa dig bra rutiner och följ dem.

Sätt upp mål för dagen, vad behöver göras? Följ sedan upp hur målen gick.

Läs inte för länge i streck utan försök att varva läsningen med kortare pauser.

Lägg bort telefonen när det väl är dags för studier.

Våga vara med på organiserade event som ny, såsom insparker, även om du är nervös – för alla är nervösa och i liknande sits.

Ställ dig så tidigt som möjligt i olika bostadsköer, det kan underlätta vid flytt till studieorten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!