Historien om Gunder och Rolfs kamp för att få öppna sitt kraftverk vid Hägerums kvarn mellan Kristdala och Ishult har pågått sedan 1999.
I mars detta år förvärvades fastigheten med tillhörande kraftverk. Efter kontakter med länsstyrelsen får man rådet man att söka vattendom för att kunna utöka produktionen och för att ha "ryggen fri."
De båda lutade sig också på rätten till vattenkraftens uppdämning, något som enligt begreppet "urminnes hävd" gällt på denna plats sedan 1450-talet, detta enligt jordeböckerna som skrevs på denna tid.
Den nuvarande kvarnbyggnaden uppfördes 1855 och elström har genererats sedan 1920-talet.
När sedan miljödomstolen i Växjö den 31 maj 2001 godkänner anläggningen tror de båda att saken är klar, men då överklagar Svenska Naturskyddsföreningen beslutet.
- Vi har haft både grannar, sakägare, markägare, hembygdsföreningen, samhällsföreningen och länsstyrelsen på vår sida hela tiden, men Naturskyddsföreningen har överklagat domarna varenda gång.
Det känns som att vi blivit motarbetade av något slags principskäl som vi aldrig förstått, säger Gunder Holm.
Naturskyddsföreningen har överklagat domstolarnas beslut hela tre gånger, beslut som då gett Holm och Lennartsson rätt i varje instans.
Den 15 december kom så äntligen dagen då överklagandetiden gått ut hos Miljööverdomstolen i Svea Hovrätt , där detta segslitna ärende slutligen avgjordes.
- Vi känner igen segerglädje alls. Detta har pågått i fem år och åtta månader och kostat oss massor av pengar.
Dokumenterat
De båda har fört en noggrann dokumentation över allt som hänt. I dag har Gunder och Rolf fyra-fem fyllda pärmar med resultatet av fiskundersökningar av Fiskeriverket, bottenfauna- undersökningar gjorda av Högskolan i Kalmar och de miljökonsekvensundersökningar som gjorts under dessa år.
Så här har ärendet vandrat genom de olika instanserna:
* April 1999. Man lämnar in sin ansökan till Miljödomstolen i Växjö.
* April 2001. Den första huvudförhandlingen hålls med miljödomstolen. Syn görs vid Hägerums kvarn.
* Maj 2001. Miljödomstolen ger tillstånd till verksamheten i Hägerums kraftverk i Virån, med kravet att 250 sekundliter skall alltid släppas till huvudfåran.
* Juni 2001. Svenska Naturskyddsföreningen överklagar.
* Oktober 2002. Huvudförhandling nummer två hålls av Miljööverdomstolen.
* November 2002. Ärendet återvisas till Miljödomstolen, Växjö.
* December 2003. Den tredje huvudförhandlingen hålls i Miljödomstolen.
* Februari 2004. Kraftverket godkänns för andra gången.
* Februari 2004. Naturskyddsföreningen överklagar igen och begär samtidigt anstånd med sin inlaga till den 15/3.
* Mars 2004. Naturskyddsföreningen begär ytterligare anstånd till den 31/3.
* September 2004. Den fjärde huvudförhandlingen vid Miljööverdomstolen hålls.
* Den 15 november 2004 (på Gunders födelsedag) lämnar Miljööverdomstolen tillstånd att driva kraftverket vid Hägerum. Domen kan överklagas fram till den 10 december.
15 december 2004. Domen har vunnit laga kraft.
Stora kostnader
Gunder Holm och Rolf Lennartsson har vid det här laget blivit luttrade efter alla överklaganden av Svenska Naturskyddsföreningen.
- Vi har flera gånger personligen talat med dem och frågat oss vad vi gjort för fel.
Vad är det som ni tycker är fel i att återuppta driften vid kraftverket? Berätta för oss så att vi kan rätta till problemen?
Inte någon gång har SNF kommit med något svar, endast via papper med överklaganden till domstolen.
Alla överklaganden har samtidigt medfört stora kostnader och mycket merarbete.
Miljökonsekvensbeskrivningen som utförts skickades till Miljödomstolen i 15 exemplar, totalt på 1 650 sidor!
Man har tvingats betala annonser för en kungörelser i tidningar, "Ansökan i miljömål." Kostnad 12 000 kronor.
Fiskeriverkets utredning och besök på platsen kostade 4 700 kronor.
En fiskeundersökning i oktober 2003 som utfördes på två ställen och tog sex timmar kostade 14 354 kronor.
- De har troligtvis varit ett av målen för SNF, att knäcka oss ekonomiskt, tror Gunder.
Totalt har de alltså lagt ut över 260 000 kronor under dessa år.
De båda hade hellre sett att dessa pengar kunna lagts på att renovera kvarnen. Taket behöver en ordentlig renovering med nytt trä och tegel, träpanelen behöver bytas ut, stenfoten förstärkas och mycket mer.
Samhällets kostnaderna är också stora. En grov uppskattning för alla i domstolar, kommunfolk, länsstyrelse och andra inkopplade experter (omkring 30 personer) har säkerligen lagt omkring 1 000 timmar på detta ärende . Alltså omkring 6-7 månadslöner!
Till det kommer också resor (Stockholm - Oskarshamn) och traktamenten för minst nio personer.
- Naturskyddsföreningen borde långt tidigare insett det som både domstolen och länsstyrelsen var överens om, alltså att kraftverksbygget inte innebär något negativt för naturen kring Virån.
Nu börjar arbetet
Nu börjar alltså det egentliga arbetet på kraftverksbygget för Gunder och Rolf, som också har sina vanliga jobb att sköta. Rolf är slöjdlärare inom Oskarshamns kommun och Gunder jobbar på Södra Cell i Mönsterås, på el - och instrumentsidan.
Planerna är att lägga ut en 40 meter lång trumma förbi kvarnbyggnaden och sedan att bygga ett turbinhus mitt i omlöpet där vattnet skall strömma igenom.
Trumman, som är av metall och med en diameter på 1,60 centimeter, skall samtidigt stadga stenfoten på kvarnen som tärts hårt av tidens tand.
I turbinhuset skall två turbiner installeras, den ena är tillverkad 1952 och faktiskt helt oanvänd!
Även kvarnen skall renoveras på ett ändamålsenligt sätt så att det gamla intrycket bevaras. Gissningsvis kan en invigning ske om kanske två år, tror Rolf och Gunder.
Totalt beräknas kostnaden för kvarnbygget till 1-1,2 miljoner kronor.
- Eftersom det finns så mycket orginaldetaljer kvar i kvarnen hoppas vi också att det går att förvalta byggnaden på något vettigt sätt. Kanske kan hembygdsföreningen eller samhällsförening här medverka till att göra kvarnen till en mötesplats, funderar Rolf?
Domstolsutslaget ger Rolf och Gunder rätt att utnyttja vattenkraften, så länge 340 sekundliter får flöda fritt i huvudfåran intill.
I framtiden hoppas man kunna sälja 700 000 kilowattimmar el per år, vilket räcker för att värma upp cirka 35 normalvillor som bara värms upp med el.
- Staten premierar ju de som levererar förnyelsebar, och miljövänlig energi och det är just det vi varit ute efter under alla dessa år, säger Gunder Holm.
Till slut fick Gunder och Rolf rätt att starta
Efter en lång och segsliten process har äntligen Gunder Holm och Rolf Lennartsson fått rätt av Miljööverdomstolen att starta sitt kraftverk vid Hägerums kvarn utanför Kristdala.- Vi känner egentligen ingen glädje alls. Det hela har pågått så lång tid att det bara har försenat starten och kostat oss en väldig massa pengar.
Under åren som gått har stenfoten på kvarnen förflyttats bit för bit. Den har nu säkrats med både kätting och järnbeslag.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!