TillVilketPris knyter ihop säcken

Det ideella konsumentinitiativet TillVilketPris är på väg över målsnöret. Insamlingen avslutades 26 december. Vad gav det?

Malin Jonsson och Emelie Nilsson drog igång TillVilketPris i juni. Nu är projekttiden slut.

Malin Jonsson och Emelie Nilsson drog igång TillVilketPris i juni. Nu är projekttiden slut.

Foto:

Hultsfred2016-01-23 08:25


- Ungefär 37 000 kronor till Vimmerby kommuns mjölkbönder att dela på, och 21 000 kronor till Hultsfreds bönder.

Men för initiativtagarna Emelie Nilsson och Malin Jonsson räknas inte vinsten i kronor och ören.

- Det viktigaste har hela tiden varit att väcka konsumenterna. Och det har vi lyckats med.

I juni drog Emelie Nilsson och Malin Jonsson, tillsammans med Pär Danielsson, ordförande i Järeda-Virserum LRF, igång den lokala konsumentkampanjen TillVilketPris.

Projektets halvår är över. Kupongpengarna från de femton lokala butikerna i Vimmerby och Hultsfreds kommuner som valt att hänga på rullar in.

Konsumenterna har kunnat välja kuponger med tre olika valörer - en, fem och tio kronor - vid kassan och mejeridisken för att bidra ekonomiskt till de lokala mjölkproducenterna.

Nu vet de resultatet. Ungefär 37 000 kronor till Vimmerbys mjölkproducenter och 21 000 kronor till Hultsfreds.

- Vad det hamnar på exakt vet vi till avslutningsfesten på Pumpen 30 januari, dit vi bjudit in mjölkbönder, sponsorer och branschföretagare.

Det har varit klurigt att marknadsföra projektet i butik. Emelie Nilsson säger att hon som obotlig optimist hade räknat med mer pengar. Men i samma andetag att pengarna aldrig varit annat än en sekundär bonus.

- Att man inte kan rädda någon bonde med kupongpengar, som är småsummor i sammanhanget, förstår ju vem som helst. Men vi har försökt sätta fart på den lokala debatten om hur allvarligt läget är. De bönder som kontaktat oss har varit jätteglada för att någon kämpar för dem och för upp de här frågorna i ljuset.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om