Favorit i repris med jobb på sagoparken

Tindra Fock och Heba Harara går båda på vård- och omsorgsprogrammet i Hultsfred. Till sommaren har bägge lyckats bärga hem sommarjobb.

Tindra Fock går första året på vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Hon har klart med sommarjobb på Astrid Lindgrens Värld.

Tindra Fock går första året på vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Hon har klart med sommarjobb på Astrid Lindgrens Värld.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2024-03-04 06:00

Den som vill öka sina chanser att få ett sommarjobb måste vara ute i god tid. Vimmerby Tidning har talat med två ungdomar i Hultsfred som lyckats få sommarjobb i år.

Tindra Fock går första året på vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium.

– Jag ska jobba på Astrid Lindgrens Värld igen. De skickade ut till tidigare anställda och frågade om man ville jobba igen. Jag trivdes väldigt bra, berättar Tindra Fock.

Hon arbetade där första gången förra sommaren. Då kom ALV ut till skolan och informerade om jobbmöjligheterna. Sitt första sommarjobb hade hon året innan, 2022, på Ydrefors café och camping.

– Det var så att jag kände en som jobbat där innan som frågade mig om jag ville jobba där, berättar hon.

Men i år blir det sagoparken med början på helgerna från maj månad.

– Jag ville gärna söka inom hemtjänsten men man måste vara 18 år så det gick inte.

Tycker du det är svårt att få sommarjobb?

– Nej, jag har haft turen att få alla jobb jag har sökt.

Har du något tips för den som söker sommarjobb?

– Jag vet inte. Men kanske att vara öppen för alla jobb och inte ha förutfattade meningar utan söka med öppet sinne, lägger hon till efter lite funderande.

Men fler än ett sommarjobb blir det inte.

– Det har faktiskt varit så att jag har velat ta på mig fler jobb men mamma har sagt nej. Hon vill inte att jag ska jobba för mycket. Jag tycker det är kul att jobba och få pengar. Det är en väldigt bra erfarenhet att jobba lite på sommaren.

Av hennes kompisar är det en som fått jobb i sagoparken, några har sökt kommunjobb och några är inte sugna på att jobba på sommaren.

Vad ser du fram emot i sommar?

– Att lära mig mer, man kan alltid lära sig nya saker, berättar Tindra Fock.

Heba Harara går i sommar ut vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Hon börjar sannolikt sin yrkeskarriär med ett sommarjobb på kommunens gruppbostad inom LSS.

Hur fick du jobb där?

– Jag har haft praktik där i sex veckor och blev erbjuden sommarjobb. Jag tyckte om personalen där och brukarna var glada att ha mig där. Jag kände mig verkligen jättevälkommen dit.

En vecka efter praktiken fick hon nämligen en fråga från kommunen om hon ville sommarjobba. Hon hade sökt sommarjobb på kommunen men glömt bort det. Som svar på frågan svarade hon då att hon gärna ville jobba på Lindvägen.

Hon lägger till att det inte är helt 100 att det blir just där, det kan också bli en bemanningstjänst på kommunen där hon åker runt på olika boenden.

Är det sommarjobbet som du helst vill ha?

– Ja men det skulle jag nog vilja säga. Jag tar ju studenten, som undersköterska, nu till sommaren så det är bra att jag har möjlighet att jobba med samma sak.

Hur fick du praktiken?

– Vi fick välja mellan sjukhus och vårdcentral eller äldreboende och hemtjänst eller boende inom LSS.

Har du sommarjobbat tidigare?

– Jag har sommarjobbat som ungdomsutvecklare på Högsby kommun när jag bodde där i ett par år. Förra året jobbade jag på stadshotellet i Vimmerby som städare.

En kompis tipsade om att stadshotellet sökte sommarvikarier.

Är det svårt att få sommarjobb?

– I år var det inte så svårt men jag har fått kämpa lite grann. Jag är egentligen garanterat sommarjobb för jag är timvikarie i Vimmerby kommun på ett boende som tillhör hemtjänsten.

När möjligheten kom till ett sommarjobb i Hultsfred tog hon den.

– Jag är inte direkt en pendlarperson om man säger så, förklarar Heba Harara.

Heba Harara tar examen från vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium nu i sommar.
Heba Harara tar examen från vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium nu i sommar.
Lediga sommarjobb

På arbetsformedlingen.se finns det just nu 70 till 80 utannonserade sommarjobb, nästan samtliga inom vård och omsorg (i alla annonser framgår inte hur många tjänster som det söks personal till).

Arbetsgivaren som söker flest personer inom vård- och omsorg är Hultsfreds kommun som erbjuder 50 personer sommarvikariat.

Ett jobb erbjuds som kock/kokerska på ett behandlingshem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!