Malin Karlman från Hultsfred har bara det sista praktiska momentet kvar innan hon blir certifierad hästterapeut. Under nästan ett år har hon utbildat sig på distans med både föreläsningar online och praktiska övningar. Efter att hon av hälsoskäl tvingades avbryta sitt arbete på räddningstjänsten i Hultsfred började hon sadla om.
– Hästar har jag hållit på med hela mitt liv, sedan jag var tio år ungefär. Så utbildningen som hästterapeut låg nära till hands och det finns inte så många hästmassörer här i området, berättar hon.
Vimmerby Tidning fick följa med när hingsten Tenor skulle masseras, han är en Tinkerhäst på nio år. Det är en stor hästras med ursprung från Irland. När Malin Karlman masserar hästens rygg måste hon sträcka sig och stå på tå ibland för att nå. Men rörelserna är trygga och starka och snart börjar Tenor vicka till och ser ut att nästan ramla. Hon går metodiskt igenom alla hästens muskelgrupper. Händerna är handskbeklädda och vana efter att snart ha masserat igenom 25 hästar.
– Beroende på hur spänd hästen är så tar det lite olika lång tid men ungefär mellan 30-45 minuter. Jag letar efter spänningar och ojämnheter. Så läser jag av hästen, ibland säger den i från för att det gör för ont och ibland märker jag hur den slappnar av. Även om den säger i från så kan det betyda att jag hittat rätt.
Hästägare kontaktar Malin med allt från sadelutprovning till massage och genomgång av hästen. De berättar om det finns några problem i ridningen eller om hästen verkar ha ont och vara spänd. Därefter går Malin igenom hästen och hjälper till att lösa upp knutar.
– Några gånger har jag varit med om att det dyker upp hältor efteråt. Det beror på att muskelspänningar släppt och att hästen inte kompenserar för smärtor den har. Om det går över inom någon dag är det ingen fara men annars är det en sak för veterinären.
När tinkerhingsten Tenor är färdigmasserad står han och klipper med ögonen och ser nästan ut att tippa omkull. Han är påtagligt trött och benen nästan viker sig under honom när han leds tillbaka till hagen där han går på sommarbete på Stora Horva utanför Hultsfred.
När Malin Karlman fått sitt certifikat i början av hösten ser hon fram emot ett nära samarbeta med både veterinärer och de hästar som hon lärt känna.
– Uppföljning är viktigt för mig. Jag ringer alltid och kollar hur de hästar jag jobbat med mår och utvecklas.