- Utan våra medlemmars ideella insatser skulle aldrig Metropol blivit av och då hade det inte heller blivit något med Rock City, summerar Putte Svensson.
Han minns inte i detalj vilka som var med under byggtiden, men minns ändå hur det hela startade.
- Efter två lyckade festivaler (1990 och 1991) filosoferade vi mycket om att skaffa oss en egen lokal. Vi hade växt ur Klubben och Hagadal kändes inte som vårt eget. Vi ville kunna samla vår verksamhet under ett tak och då dök Ovedals bilhall upp som ett av förslagen.
Sagt och gjort, man köpte hela fastigheten för en del av festivalpengarna och började sedan planera för ombyggnationen.
- Vi höll på med ombyggnaden under mer än ett år. Att lyfta taket på verkstaden för den blivande konserthallen var den mest avancerade byggoperationen.
- Vi fick många av våra huvudansvariga från festivalen engagerade och dom ordnade i sin tur fram en massa folk ur sina arbetsgrupper som hjälpte oss med bygget. Snickare och andra hantverkare dök upp från alla håll och gjorde otroliga arbetsinsatser och även pensionärer och pigga 14-åringar som fanns i vårt medlemsregister.
Lånad personal
- Det var inga problem att få ihop folk, säger en av de engagerade "arbetsledarna" på den tiden. Vi gjorde en massa "skitjobb" om kvällarna så att de riktiga hantverkarna kunde jobba om dagarna. Jag hade med hela familjen med barn och allt och till och med min då 70-åriga mamma och alla kände vi att vi gjorde nytta för Rockparty.
- Vi åkte ned till Hultsfred med 2-3 bilar och 10-12 personer och arbetade 3-4 timmar en eller två kvällar i veckan under några månader.
Det handlade mycket om att måla svart färg i tak och på balkar, spika gips och städa upp bland bråten. Men cateringen fungerade lika bra som under konsertkvällarna, så vi blev servade med både kaffe och smörgåsar.
Putte minns också att man fick "låna" 5-10 man som blivit friställda från Hultsfreds-Hus som under uppsägningstiden utförde stora arbetsinsatser för föreningen. Sedan kunde Rockparty också utnyttja många av de lokala företagens inköpskanaler med skapliga rabatter som gjorde att man kunde hålla ned kostnaderna.
- Från början hade vi inte ett "hum" om vad det hela skulle sluta kostnadsmässigt, men vi gav inte upp för det. Bidraget från Boverket på 1,5 miljoner kronor var i alla fall välkommet, minns Putte Svensson.
Ett omöjligt uppdrag
Ansvarig för dekorationerna på Metropol var Nisse Johansson. Han hittade bland annat en gammal Saab från 60-talet i Gullringen, på vilken man plockade bort både motor och nästan all inredning på, innan man med hjälp av en lånad truck fick upp den ett par meter på taket till damtoaletten!
Den tvåtaktaren finns fortfarande kvar där, i gången in mot konserthallen och lär förbli kvar där för evigt.
Den gamla bensinpumpen som i dag pryder ett av musikrummen i Rock City hittade Nisse i Södra Vi.
- Vi kontaktade en plåtslagare för att få hjälp med att pryda lokalen utvändigt. Det går inte att göra, sade denne när han fick höra om våra idéer.
I stället fick Nisse med en vanlig plåtsax klippa ut alla de 46 bokstäverna (ibland halvmeterhöga) för hand. Det går alltså om man vill!
Även neonskylten från den gamla bilfirman sparade man och den lyser än i konserthallen.
Som amöbor
Den som från kommunen hade att kontrollera bygget var stadsarkitekten Anders Åström.
- Dom hade ibland lite vilda idéer om vad de vill göra, så jag fick ibland vackert upplysa dom om vad lagboken säger.
Men Rockpartyfolket verkar vara lite som en amöba, säger Anders Åström, något man inte kan hålla inom en bestämd ram, utan som alltid spretar ut i något hörn.
- Jag tycker ändå att de varit en frisk fläkt här i Hultsfred, som om de stött på mothugg alltid försökt att nå dit de vill via andra vägar.
I stället för att läsa lagboken grundligt har de haft den att stå på - för att kunna titta över på andra sidan planket.
Bland de som i dag jobbar i Metropolhuset finns några som varit med alla tio åren. Ekonomiansvarige Lena Nilsson började jobba åt Rockparty redan 1990, då föreningen höll till i stationshuset.
Karin Sundqvist började på en ungdomsplats in restaurangen när Metropol öppnade i oktober 1992 och har i dag avancerat till restaurangansvarig.
Samtidigt började också Niklas Pappila sitt jobb som kock i köket och där står han kvar än i dag.
I köksregionerna lär de med tiden få allt mer att göra, eftersom restaurangen för närvarande byggs om för fullt och när köket flyttats in till Rockpartys gamla kontor om cirka ett år, då skall kunna ta emot över 300 sittande matgäster.
Som sagt, devisen - The best food and music around - gäller fortfarande!
Tioårskalas på Metropol
Även om tio år inte är någon ålder som riktigt räknas, firades i helgen Metropols tillkomst under det tidiga 90-talet.Sedan dess har Metropol och verksamhet i hela huset utvecklats till mer än en "lunchrestaurang för Rockpartys anställda", som i och med byggandet av Rock City gjort Hultsfred till ett musikalsikt nav för hela den svenska musikindustrin. Känner man folket i den här byggnaden har vi inte sett slutet på den utvecklingen än?
Nisse Johansson var med när Metropol byggdes upp och fixade bland annat denna klenod bland dekorativa symboler från en bensinstation i Södra Vi.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!