Titta här – nu finns jordgubbarna på marknaden

Tack vare de nya odlingstälten har säsongens första jordgubbar gått från gröna till röda hos Axelssons i Aby och skörden är redan igång.

Jordgubbsskörden på sorten Honeoye är igång.

Jordgubbsskörden på sorten Honeoye är igång.

Foto:

Hultsfred2017-06-05 11:08

De som redan till nationaldagen är suga på svenska jordgubbar behöver inte vänta. Redan i slutet av maj rodnade så pass många jordgubbar att skörden kunde komma igång hos Axelssons i Aby. Detta trots att våren har haft ett kallt och jordgubbsovänligt väder.

– Vi har aldrig förut fått jordgubbar i maj, berättar odlingsmästare Andrzej Rog.

Hemligheten

Hemligheten bakom årets tidiga start på säsongen sitter i de tio vita odlingstunnlar som täcker runt en hektar och är hem till 45 000 jordgubbsplantor.

– Skörden är tre veckor tidigare än om vi inte skulle ha haft tunnlar, berättar VD Patrik Axelsson.

– När man har tunnlar så blir det inte så stor skillnad mellan Skåne och här, de är kanske en vecka före med den första skörden.

Tunnlarna var årets stora investering och med morgnar med upp till åtta minusgrader är Patrik glad de kom på plats just i år.

– Vi är väldigt glada att vi satt ut i år. Annars hade vi knappt haft jordgubbar till midsommar, det har varit så kallt. I fjol var skörden ute extremt tidig och i år extremt sen.

Samtidigt som jordgubbarna i tunnlarna skiftar i färg är de plantor som står under bar himmel täckta av vita blommor.

– De blommar nu så det kommer ta dem tre veckor till innan de är redo, berättar Andrzej.

Tack vara årets succé med tunnlarna finns det redan nu idéer på att investera i nya odlingstunnlar till nästa år.

– Kanske kommer vi utöka med fler till nästa år i och med att det är så mycket frost på vårarna och försomrarna här och jordgubbsplantor är väldigt frostkänsliga. Tunnlarna gör att det blir en jämnare temperatur, avslutar Patrik.

VD Patrik Axelsson och odlingsmästare Andrzej Rog visar upp de mognade jordgubbarna i odlingstunnlarna. Foto: Elin E Elmström
VD Patrik Axelsson och odlingsmästare Andrzej Rog visar upp de mognade jordgubbarna i odlingstunnlarna. Foto: Elin E Elmström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!