Tjära ska tillverkas på Sörebo gård

Smålands historia luktar tjära. Skogens svarta guld hette det en gång i tiden och tjärdalarna låg tätt i naturen.
Men numera finns det inte många kvar av dem. I varje fall inte som är i drift.

Det syns ganska tydligt att det handlar om en studiecirkel... Skämt åsido, veden måste läggas med millimeterprecision för att det ska bli så bra utfall som möjligt av bränningen. Det får inte bli någon luft kvar, då går det åt skogen.

Det syns ganska tydligt att det handlar om en studiecirkel... Skämt åsido, veden måste läggas med millimeterprecision för att det ska bli så bra utfall som möjligt av bränningen. Det får inte bli någon luft kvar, då går det åt skogen.

Foto:

Hultsfred2009-08-18 06:13


Undantaget är tjärdalen vid Sörebo gård mellan Mörlunda och Kristdala. Där ska man återigen producera tjära. Och nu är det nära till starten.
I går samlades hela studiecirkelgänget för att "ladda" tjärdalen med torr, fin töreved. För nu drar det ihop sig till tändning.

Åtta kubikmeter prima töre laddas in med millimeterprecision. Det gäller att varenda pinne ligger rätt för att det bli resultat. Så lite luft som möjligt måste det vara, för att torrdestillationen ska bli så effektiv som möjligt.
Och när veden väl är på plats ska hela lasset täckas med halm och sågspån. Den tredje september är den stora dagen. Då kommer tjärdalen att tändas och sedan kommer produktionen att pågå i fem, sex dygn framöver.

Tjärbränning är ju en av världens äldsta processindustrier.
Hur mycket tjära det blir av den här laddningen återstår att se. Det är omöjligt att gissa resultatet.
Men gänget i studiecirkeln har i alla fall beställt trätunnor att förvara tjäran i, berättar Carola Larsson på Sörebo gård.
Det är hon som dragit igång det här projektet och sett till att tjärbränningen gått mot en ny vår i trakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om