– Bedrägerier är ett problem som vi har året om, 24/7. Det är ett av de absolut vanligast förekommande brotten, sedan ändrar det karaktär utifrån vad som händer i samhället, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson på polisen.
Enligt statistik från brottsförebyggande rådet anmäldes 245 000 bedrägeribrott 2019, vilket är en fördubbling jämfört med antalet anmälda bedrägeribrott 2010.
Westford berättar att bedragare ofta riktar in sig på resurssvaga grupper.
– För ungefär ett år sedan hade vi de stora händelserna med äldrebedrägerierna. När corona kom ändrade det karaktär och man använde viruset som anledning för att komma åt uppgifter, säger hon.
Westford befarar också att kortbedrägerier kommer öka under storhandelshelgen Black Friday.
– De kriminella tar tillfället i akt när många väntar på paket, säger hon.
Ett vanligt tillvägagångssätt är att skicka ett falskt sms eller e-mail, och ange PostNord eller en annan paketleverantör som avsändare, och därigenom få människor att fylla i sina kortuppgifter för att hämta ut ett bortglömt paket.
– Seriösa företag, banker och myndigheter skickar inte ut den typen av information. Man ska inte klicka på länkar i SMS, och aldrig lämna ut sina bankkortsuppgifter på uppmaning från någon annan, säger Westford.
Ett annat tips är att lägga märke till meddelandets utformning.
– Man ska vara mycket noga med att titta på hur svenska språket används, det är oftast väldigt dåligt i falska sms, säger hon.