Tog dyra varor i matbutiken – men betalade bara 69:50

Mannen och kvinnan plockade på sig varor för nästan 5 000 kronor på Ica Maxi i Västervik. Problemet? De betalade bara för de billigaste produkterna – som nudlar, morötter och chips. Nu har de fått sina straff.

De dömda Hultsfredsborna scannade bara de billigaste varorna. Prislappen borde ha landat på drygt 4 700 kronor, men det blev bara 69:50.

De dömda Hultsfredsborna scannade bara de billigaste varorna. Prislappen borde ha landat på drygt 4 700 kronor, men det blev bara 69:50.

Foto: Henrik Radhe

Hultsfred2024-06-07 11:45

Det var i början av december, 2023, som mannen och kvinnan från Hultsfreds kommun var på besök i Västervik. Då passade de på att besöka Ica Maxi.

De valde att köra självscanning och plockade på sig flera dyra varor. Som julskinka, fläskytterfiléer och en elsparkcykel.

Två civilklädda butikskontrollanter blev snabbt misstänksamma och följde efter duon. De uppfattade att mannen och kvinnan inte scannade alla produkter, utan snarare simulerade att de tryckte på knappen.

Kontrollanterna hade rätt.

När det var dags att betala stannade summan på blygsamma 69:50 kronor. Det gjordes en polisanmälan om stöld och nu har tingsrätten sagt sitt. Både mannen och kvinnan, som är i 30- respektive 55-årsåldern, döms för stöld och tvingas böta 2 000 kronor var. De ska dessutom betala skadestånd till butiken på sammanlagt 1 758 kronor.

I polisförhör har mannen och kvinnan förnekat brott. De skyller på den mänskliga faktorn, att de helt enkelt missade att scanna vissa varor. Kvinnan ber om ursäkt om hon gjort fel – och säger att hon aldrig ska handla med självscanning igen.

Tingsrätten anser att det inte är fråga om något misstag, utan att duon medvetet tillgrep varorna.

Advokatkostnaderna på drygt 23 000 kronor stannar på staten.                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!