"Förargelsens hus" försvann – toaletten togs bort

Nu finns det bara minnen och ett hål i gräsmattan kvar av den lilla runda, offentliga toaletten i centrala Hultsfred.

Ett hål i gräsmattan, och en del minnen är allt som finns kvar. Nu är den offentliga lilla runda byggnaden försvunnen.

Ett hål i gräsmattan, och en del minnen är allt som finns kvar. Nu är den offentliga lilla runda byggnaden försvunnen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-06 10:00

När den färdigbyggda byggnaden kom på plats någon gång på 1990-talet blev den snabbt känd som ett "Förargelsens hus". Uppkallad efter ett TV-pjäs som gick då. Utskälld, omdiskuterad och utskälld igen. Debatten handlade mycket om att den var dyr, både i inköp och i drift.

Bosse Bergman som var kommunalråd i Hultsfred kommer ihåg att det var mycket diskussioner kring den här satsningen. Att det var många som hade åsikter om den.

Exakt när den kom på plats minns han dock inte, men det måste ha varit någon gång på 1990-talet.

– Det måste ha varit under min tid som kommunalråd, för jag vill minnas att jag var inblandad i diskussionerna. Frågorna var många, vem skulle svara för tillsyn och städning. Och det hände till och med att en och annan övernattade där, säger han.

På senare tid har dock diskussionens vågor lagt sig, den blev ett självklart inslag i bilden, där på parkeringen vid gamla posten.

När fastighetsbolaget Famera i Växjö köpte centrumfastigheten H-City för en tid sedan ingick både parkeringen och toaletthuset i affären.

Men fastighetsbolaget såg ingen anledning att behålla det lilla runda huset, och på måndagen kom en kranbil och lyfte bort det.

– Ja, vi har tagit bort det, säger Carl-Johan Örnberg, förvaltningsansvarig för H-City.

– Vi har ju en offentlig toalett inne i Galleriagången. Det får räcka.

Kommunen har också byggt en toalett nere i köpingsparken. Inom räckhåll för både centrum och järnvägsstationen. Så det går ingen nöd på Hultsfredsborna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!