Bröt mot sitt djurförbud – hade en katt i huset

Kvinnan fick inte äga några djur. Trots det hade hon en katt hemma i huset när länsstyrelsen kom på besök. Nu väntar ett rättsligt efterspel.

Nej, Hultsfredskvinnan fick inte ha någon katt på grund av ett tidigare djurförbud. Snart är det rättegång i Kalmar tingsrätt. Genrebild.

Nej, Hultsfredskvinnan fick inte ha någon katt på grund av ett tidigare djurförbud. Snart är det rättegång i Kalmar tingsrätt. Genrebild.

Foto: Arkiv

Hultsfred2023-05-27 12:00

Det var i början av september 2022 som djurskyddshandläggare från länsstyrelsen åkte hem till Hultsfredskvinnan som är i 60-årsåldern. Anledningen? Hon hade ett djurförbud efter tidigare brister och länsstyrelsen ville helt enkelt kolla så förbudet efterlevdes. Det gjorde det inte.

Först ville inte kvinnan släppa in djurskyddshandläggarna i huset, "eftersom hon inte hade städat". Men till sist fick länsstyrelsens representanter komma in i hallen.

Enligt rapporten var det stökigt och luktade illa. Bland annat låg de tre högar med avföring inne i huset. Helt plötsligt sprang det förbi en katt och därmed var det bevisat att kvinnan bröt mot sitt förbud.

Och ja, kvinnan erkände att det bodde en katt i huset. Hon hade tagit hand om sin mammas katt i nio månader och hade inte tanke på att det stred mot det flera år gamla djurförbudet.

I nästa vecka ska ärendet upp i Kalmar tingsrätt. Hultsfredskvinnan åtalas för brott mot djurskyddslagen och vid en fällande dom är dagsböter den troliga påföljden.

Djurförbudet utfärdades 2018 – på grund av allvarliga brister i djurhållningen. När länsstyrelsen besökte den aktuella gården första gången 2015 påträffades en död gris som legat ute i flera dagar. Två galtar var rejält avmagrade och lite längre bort i hagen var det tolv omärkta grisar som åt av gyttjan, i brist på foder.

Även de uppföljande kontrollerna 2015 och 2016 visade på brister, vilket ledde fram till ett beslut om djurförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!