175 tomma lägenheter – ABHB inte främmande att riva mer

Tomma lägenheter är fortfarande ett gissel för det kommunala bostadsbolaget i Hultsfred. "I nuläget har vi 175 outhyrda lägenheter" säger bolagets ordförande Åke Nilsson (KD).

Åke Nilsson, ordförande i det kommunla bostadsbolaget får en hel del mail och samtal om att det är kapitalförstöring att riva bastugatan. "Men som bolag måste vi se till helheten" säger han.

Åke Nilsson, ordförande i det kommunla bostadsbolaget får en hel del mail och samtal om att det är kapitalförstöring att riva bastugatan. "Men som bolag måste vi se till helheten" säger han.

Foto: Olof Carlson/arkiv

Hultsfred2022-05-26 18:00

Och då har han ändå räknat bort de 50 lägenheterna som finns i det rivningshotade huset på Bastugaran i Virserum. 

– Alla 175 lägenheterna är dock inte i uthyrningsbart skick, säger Åke Nilsson, en del av dem behöver rustas upp.  Men ändå 175 lägenheter motsvarar 12 procent av hela beståndet. 

Att gå ut och berätta om förestående rivningar är fortfarande kontroversiellt. Åke Nilsson får åtskilliga mail från personer som är uppretade och påstår att det är kapitalförstöring att riva och att det är en tillgång att ha gott om lediga lägenheter.

– Men vi som bolag måste se till hela bilden, säger Åke Nilsson. Det kostar en hel del att ha dem stående också. Vi måste göra en affärsmässig bedömning. 

Närmast i tur för en rivning står det jättestora hyreshuset på Bastugatan. Väduren 6 som det heter officiellt. Åke Nilsson betonar dock att det inte är riktigt klart ännu hur det kommer att bli. Det finns fortfarande en möjlighet att spara det mindre huset, Väduren. Det är något som politiken jobbar med just nu.

Samtidigt pågår också ett arbete med att rusta upp kvarteret Cypressen.

– Det blir lite av en kompensation från vår sida, säger Åke Nilsson. Vi i styrelsen har givit vd Helena Grybäck Svensson i uppdrag att jobba vidare med upprustningen.

Åke Nilsson ser Cypressen som ett område att satsa på. Inte minst närheten till Ekliden betyder mycket.

I Hultsfred är det stora rivningsprojektet i Stålhagen snart avslutat och marken jämnas till. Men vad den ska användas till i framtiden är fortfarande ett oskrivet kapitel.

– Det har talats om både hundrastgård och kolonilotter, säger Åke Nilsson. Men ingenting är bestämt ännu.

Han berättar också att mycket talar för att rivningarna fortsätter i Stålhagen och då är det huset där förskolan var, som står i tur. Att återställa till lägenheter är inte aktuellt. Förskolan har ju flyttat iväg till nya Växthuset. Och kontraktet på lokalerna är utgånget.

– Det finns två sidor av det här, säger han, det finns också ett mindre hus längst upp på området. Det kan lätt förvandlas till marklägenheter.

Även förskolan Oredan har flyttat upp till Växthuset, men här är läget lite annorlunda.

– Det är många år kvar på kontraktet och BUN vill utnyttja lokalerna, säger Nilsson. Det behövs en extra avdelning när de vil minska på modulerna i Råsebäck.

Efter rivningen har det blivit en lucka i ledet. Det finns idéer om vad platsen ska användas till, men ännu är inget bestämt.
Efter rivningen har det blivit en lucka i ledet. Det finns idéer om vad platsen ska användas till, men ännu är inget bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!