Tomter köptes – men något viktigt saknas

Ägarpappren har kommit bort. Lagfartssammanträde enda lösningen för att kommunen ska bli ägare på riktigt.

Här i korsningen mellan Idrottsvägen och Storgatan ligger de två tomterna som lagfartssammanträdet gäller.

Här i korsningen mellan Idrottsvägen och Storgatan ligger de två tomterna som lagfartssammanträdet gäller.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-04-28 12:00

Lantmäteriet i Eksjö har nu kallat till ett så kallat lagfartssammanträde i augusti, för att fastställa vem som är lagfaren ägare till en fastighet. Att kalla samman intresserade för att på sätt ta reda på om någon annan gör anspråk på marken i fråga.

I det här fallet gäller det två obebyggda tomter mellan Idrottsvägen och storgatan i centrala Hultsfred. Stataren 1 och Stataren 2, som är den officiella beteckningen.

– Kommunen köpte de båda tomterna för 20-talet år sedan, säger kommunjurist Peter Olsson, men av någon anledning missade man att söka lagfart på tomterna. 

Eftersom dessutom köpehandlingarna har förkommit, är ett lagfartssammanträde enda chansen att få ordning på torpet. Kommunen är taxerad ägare till tomterna, men inte lagfaren ägare. I juridikens värld är det två skilda saker.

– Alla fastigheter i Sverige ska ha en lagfart, säger kommunjuristen, sådan är ordningen i landet. 

Som exempel nämner han att det kan bli svårt att sälja tomterna vidare om lagfarten saknas.

Peter Olsson går dessutom och väntar på en liknande kallelse gällande tomten där brandresterna efter slakteriet ligger kvar.

– Det ärendet ligger hos Lantmäteriet i Växjö, säger Peter Olsson. I det här fallet arbetar man efter en annan lagstiftning, men syftet är detsamma. Att ta reda på vem som är lagfaren ägare till tomten.

– Jag räknar med att den kallelsen kommer ganska snart, säger han. Det är flera månaders framförhållning för att ge alla intressenter möjlighet att vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!