Tonåring poserade med molotovcocktail – avslöjad på Snapchat

Det hemgjorda brandvapnet ledde aldrig till någon större eld. Den förmodat antända glasflaska som kastades mot byggnaden hamnade på marken och kvar blev en krossad ruta. Händelsen utreddes som misstänkt skadegörelse och försök till mordbrand. Nu har domen fallit.

Kommunpersonal möttes av en krossad glasruta när de kom till jobbet en decembermorgon 2022, och nedanför fönstret låg en trasig glasflaska. Det kopplades samman med bilder och video en ung Hultsfredsbo lagt upp på snapchat på ett hemgjort brandvapen.

Kommunpersonal möttes av en krossad glasruta när de kom till jobbet en decembermorgon 2022, och nedanför fönstret låg en trasig glasflaska. Det kopplades samman med bilder och video en ung Hultsfredsbo lagt upp på snapchat på ett hemgjort brandvapen.

Foto: Bilder från förundersökning

Hultsfred2024-08-24 20:00

En decembermorgon 2022 upptäckte och polisanmälde personal på Hultsfreds kommun att någon kastat en glasflaska mot ett fönster till socialkontorets lokaler.

Rutan var krossad och på marken utanför hittades just en trasig glasflaska med rester av brännbar vätska. Bredvid den låg en indränkt papperstuss, bränd i kanten, och en röd plastkork som enligt förundersökningen var "av samma typ som vanligtvis används till flaskor med T-röd". I närheten låg också en plastflaska med brandfarlig vätska "av typen fotogen" som senare visade sig matcha korken.

Kvällen innan upptäckten hade ett vittne, boende i närheten, sett vad hon uppfattade var ett gäng ungdomar tända eld på ett flaskliknande föremål och kasta det mot samma fönster, för att sedan springa iväg från platsen. Men det uppstod aldrig någon eld och räddningstjänsten larmades inte till platsen.

undefined
På en balkong ovanför brottsplatsen hittades en plastflaska med brandfarlig vätska. Korken som hittades på marken vid det krossade fönstret passade på flaskan.

Rykten om vilka det var som hade krossat rutan spreds i Hultsfred, och ett gäng ungdomar som misstänktes vara inblandade kallades till förhör.

Polisen hade ett tydligt spår att gå på. I samband med händelsen hade en då minderårig Hultsfredsbo publicerat en bild på Snapchat där han syntes posera med en hemgjord molotovcocktail, eller brännflaska som det också kallas, och en bildtext med budskap om att "spränga hela skiten". I en uppdatering av samma bild hade samma person istället klippt in en skärmbild från medierapporteringen om det polisanmälda ärendet med den krossade fönsterrutan.

Flera liknande bilder och filmer hittades också i den misstänktes telefon.

I förhör medger mannen att det är han som syns på bilderna och att det är han som har publicerat dem, men han säger sig inte vara skyldig till skadegörelsen och nekar till brott. Enligt honom var det andra som krossade rutan medan han själv stod en bit bort. Han säger också att det inte var han som tillverkade brandvapnet med den indränkta papperstussen.

Men vid den forensiska undersökningen hittade man DNA från honom på den röda plastkorken från brottsplatsen, och inte från någon av dem som han pekat ut som skyldiga.

Nu döms den unge mannen till ungdomstjänst i 90 timmar för skadegörelse för det krossade fönstret. Han ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor. Händelsen ägde rum någon gång mellan kvällen den 7 december 2022 och morgonen därefter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!