Tonåring straffas: "Skolskjutningar är inget man skämtar om"

Tonåringen från Hultsfred skrev att han skulle genomföra en skolskjutning. Nu har han dömts av Kalmar tingsrätt. "Skolskjutningar är inget man skämtar om", står det i domen.

Polisen kollade igenom elevens skåp. Det gjordes även en husrannsakan i Hultsfred.

Polisen kollade igenom elevens skåp. Det gjordes även en husrannsakan i Hultsfred.

Foto: Polisen/Arkiv

Hultsfred2024-07-10 21:00

Det var i mitten av februari som Hultsfredskillen skrev att han skulle genomföra en skolskjutning på sin gymnasieskola, som ligger i en annan del av Kalmar län.

Hotet skickades i en anonym chattgrupp på internet – där skolans elever framför skvaller av olika slag. De två administratörerna fick en dålig magkänsla när de såg meddelandet om skolskjutningen och slog larm till en lärare. Kort därefter kontaktades polisen och skolan aktiverade sin krisgrupp.

Med hjälp av IP-numret riktades misstankarna mot en elev från Hultsfreds kommun. Och ja, tonåringen erkände direkt att han skrivit meddelandet. Men han hade inga planer på att genomföra en skolskjutning, utan det handlade bara om ett skämt. Han var uttråkad och "ville få igång ett skämt som folk kunde prata om."

Det var också polisens bedömning, efter det genomförts husrannsakningar i både elevens skåp på skolan och i bostaden hemma i Hultsfred. Förutom en softairgun och ett paintballgevär hittades inget som stack ut. I ett tidigt skede sa utredaren att det till 99 procent inte var något allvar bakom hotet.

Nu har Hultsfredskillen dömts för olaga hot. Straffet blir ungdomstjänst i 30 timmar. "Den som uttrycker sig på det sättet som XXX har gjort måste inse att det kan tas på allvar och uppfattas som ett hot", skriver tingsrätten.

Tonåringen döms även för ringa vapenbrott, eftersom han saknade tillstånd att ha en softairgun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!