Tonåringar dömda för grov stöld utanför skola

En elev på Albäcksskolan blev bestulen på ett halsband och ett par hörlurar i januari i år. Nu döms två tonåringar till ungdomsvård för grov stöld.

Stölderna inträffade i närheten av Albäcksskolan och Hultsfreds gymnasium.

Stölderna inträffade i närheten av Albäcksskolan och Hultsfreds gymnasium.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-08-05 14:45

De båda tonåringarna är 15 respektive 16 år gamla. Eleven som utsattes för stölderna är några år yngre.

Den yngre eleven har berättat att han gick ut från skolan tillsammans med tre killar. Han bar vid tillfället en halskedja. En av killarna, 16-åringen, frågade om kedjan var äkta och om han fick kolla på den, vilket den yngre eleven gick med på. Han trodde att han skulle få tillbaka kedjan, men 16-åringen behöll den.

Tre dagar senare ville samma killar prata med honom utanför gymnasiets matsal. Eleven har berättat att killarna drog ut honom dit och ställde sig på ett ställe där ingen såg dem. De var arga på honom eftersom han hade nämnt namnet på en av dem när han berättat för en lärare om stölden av halsbandet. Det slutade med att eleven blev hotad, slagen i bröstkorgen och bestulen på sina hörlurar.

15-åringen och 16-åringen har nekat till brott, men Kalmar tingsrätt konstaterar att brottsoffrets berättelse får stöd av två vittnen. Därmed är det styrkt att de båda tonåringarna tillsammans stal hörlurarna från eleven. Åklagaren ansåg att de skulle dömas för rån, men rätten bedömer att gärningen ska bedömas som grov stöld.

16-åringen, som tog halskedjan, döms även för stöld. Enligt rätten finns inget som talar för att 15-åringen var inblandad i stölden av halskedjan. Han frikänns därför på den åtalspunkten.

Båda döms till ungdomsvård och ska följa socialnämndens ungdomskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!