Torghandel blev räddningen när evenemangen försvann

Torghandeln blev räddningen för Yxereds gårdsbageri under pandemin. "Vi har inte blivit rika på det, men vi har överlevt i alla fall", säger Yvonne Nilsson.

Yvonne Nilsson från Yxereds gårdsbageri har åkt till torgfredagarna i Hultsfred i snart två år. Kenneth Johansson brukar köpa bröd av henne.

Yvonne Nilsson från Yxereds gårdsbageri har åkt till torgfredagarna i Hultsfred i snart två år. Kenneth Johansson brukar köpa bröd av henne.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-03-04 16:48

Varje fredag året om är det torghandel på Tors plan och Bryggerigatan i Hultsfred. Där säljs allt från kläder till godis, bröd och ostar.

En av knallarna som brukar stå i Hultsfred på torgfredagarna är Yvonne Nilsson, som driver Yxereds gårdsbageri utanför Totebo tillsammans med sin man.

– Vi har varit på tre ställen under pandemin. Nybro på torsdagarna, här på fredagarna och Växjö på lördagarna, säger hon.

undefined
"Det är väldigt trevliga människor här i Hultsfred", säger Yvonne Nilsson som planerar att fortsätta med torgförsäljning.

Före pandemin åkte de bara på marknader och mässor, men när alla evenemang ställdes in på grund av restriktionerna fick de tänka om.

– Eftersom vi bara har åkt på marknader och mässor förut var det som om någon slog undan benen på oss. Vi hade ingenstans att åka. Då blev det torghandel. Vi har klarat oss bra. Vi har inte blivit rika på det, men vi har överlevt i alla fall.

Ska ni fortsätta med torghandel framöver?

– Ja, i alla fall här i Hultsfred. Det är så nära för oss att åka, och det är väldigt trevliga människor här i Hultsfred. De sluter upp väldigt bra. Det är även många som kommer hit från Vimmerby, Målilla och runt omkring.

undefined
Göte Andersson från Karlskrona säljer ost och chark på torgfredagarna. "Jag har alltid tyckt om Hultsfred", säger han.

Göte Andersson från Karlskrona är ett annat känt ansikte på torgfredagarna i Hultsfred.

– Jag har stått här i 20 år och sålt blommor innan. Sedan började jag köra hit med ost och chark för fyra år sedan, säger han.

För närvarande går affärerna inte lysande. Göte Andersson tror att folk har ont om pengar på grund av dyra elräkningar och andra prisökningar.

– Förra veckan var vi mycket knallar här, men det var ingen bra försäljning.

undefined
Varje fredag är det torgförsäljning i Hultsfred. Den 1 april börjar nya föreskrifter för torghandeln att gälla, vilket innebär att försäljningsområdet utökas.

Den 1 april utökas området för torghandel i Hultsfred. Dessutom blir det möjligt att ha torghandel andra dagar än fredagar.

– Det blir bra. Men för att kunna vara här måste man sälja en del också. Annars är det inte lönt att sitta och köra långt, säger Göte Andersson.

Planerar du att fortsätta komma hit?

– Ja, jag har tänkt att göra det. Jag har alltid tyckt om Hultsfred. Det har alltid varit bra här. Kunderna är väldigt trogna.

undefined
Göte Andersson är ett känt ansikte på torghandelsfredagarna i Hultsfred.

Yvonne Nilsson är också positiv till utökningen av torghandeln i Hultsfred.

– Jag tror att det blir bra, säger hon och ger en eloge till Jenny Nilsson, torghandelsansvarig på Hultsfred handel.

– Det behöver finnas sådana eldsjälar som Jenny som lägger ner väldigt mycket tid och har intresse för att få det levande. Det gynnar alla om man får igång en riktig torghandel.

Före pandemin åkte Yxereds gårdsbageri enbart på marknader och mässor, men för två år sedan fick de byta till torghandel.
Före pandemin åkte Yxereds gårdsbageri enbart på marknader och mässor, men för två år sedan fick de byta till torghandel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!