Traditionen med Lucia är tillbaka på de flesta orter

Traditionen är tillbaka. Lucia kommer firas i kyrkan på de allra flesta orter i kommunen. "Det känns jättehärligt", säger Anne-Marie Jensen, barn- och ungdomsledare.

Lucia med följe är tillbaka för att sprida ljus i decembermörkret i de allra flesta av kommunens kyrkor.

Lucia med följe är tillbaka för att sprida ljus i decembermörkret i de allra flesta av kommunens kyrkor.

Foto: Norrköpings kommun

Hultsfred2021-11-23 21:00

Förberedelserna är igång. Efter ett år utan luciafirande på grund av pandemin, är det med stor glädje barn- och ungdomsledarna och kyrkomusikerna kan meddela att lucia, lill-lucia och tärnor på nytt kommer skingra mörkret med sina ljus och sin sång.

Det har löst sig på lite olika sätt i de olika församlingarna.

– I Vena och Lönneberga har barngrupperna inklusive "liten och stor" bjudits in att medverka. Vi har lottat fram lucia och lill-lucia, berättar Frida Rahmic, barn- och ungdomsledare. Repetitionerna är igång, under ledning av nya kantorn Jeanette Frode. Medverkar gör också Glädjekören respektive Lönneberga kyrkokör.

I Virserum är det elever från Prolympia, under ledning av kyrkomusiker Lisa Sandstedt som svarar för luciaprogrammet, medan det i Hultsfred är elever från Lindblomskolan.

– Vi hade inte tid att själva hålla i firandet, utan frågade skolan. Jag är glad att det blir en fortsättning på traditionen, säger kyrkomusiker Ann-Marie Daag Albrechtsson.

I Mörlunda gick man ut och sökte efter kandidater, men intresset uteblev, så det blir en luciakonsert istället med de tjejer, som från början var tänkt skulle bilda en bakgrundskör, under ledning av kyrkomusiker Sofia Holmquist.

– De här tjejerna har räddat upp det tidigare. Vi är glada över att de gör det igen, säger Anne-Marie Jensen.

Lucia firas den 13 december på nämnda orter, bortsett från Lönneberga som har sitt firande kvällen efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!