Transportsträcka ska bli grön oas: "En helt ny gågata"

Gågatan i Hultsfred kommer att få en rejäl ansiktslyftning. Den här veckan drar jobbet i gång och kommunen varnar för att det kan stökigt några veckor framöver.

Gamla lagningar ska fixas i första steget, plattorna ska läggas tillbaka efter vattenläckan. Och sedan kommer den stora fövandlingen med mycket blommor och grönt, nya bänkar och allt annat.

Gamla lagningar ska fixas i första steget, plattorna ska läggas tillbaka efter vattenläckan. Och sedan kommer den stora fövandlingen med mycket blommor och grönt, nya bänkar och allt annat.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-05-26 08:00

"Det kan bli en del framkomlighetsproblem" skriver kommunen på sin hemsida. Men det är under en kort tidsperiod, tre veckor.

– Det kommer att bli en helt ny gågata, säger stadsarkitekt Sara Dolk, som är den som utformat förslaget.

Gågatan kommer att få helt ny beläggning. Det jobbet kommer att komma igång lite längre fram i sommar. Dessutom blir det planteringar i krukor längs gatan ochen  helt ny belysning.

– I dag känns gågatan mest som en transportsträcka, säger Sara Dolk, men nu ska det bli en samlingspunkt i samhället.

Den här veckan kommer ÖSK att dra igång jobbet. Efter en stor vattenläcka strax innan jul för ett par år sedan är behovet av en totallösning stort. Det är gott om tillfälliga lagningar efter grävningarna och efter träden som togs ner.

Det första steget i Makeoverprojektet är återställa plattbeläggningen, och laga skadorna.

– Vi kommer att behålla den tidigare beläggningen, berättar Hanna Johansson, projektledare på ÖSK.

– Vi har tagit vara på de gamla plattorna och de ska läggas tillbaka. Samtidigt kommer vi att lägga igen hålen efter träden.

När det är gjort, börjar själva förvandlingen av gågatan. Med helt nya bänkar att sitta på och ny belysning. Men kanske framförallt planteringar. Massor av växter ska det bli.

– Vi kommer att ha både träd och blommor i speciella urnor, säger Hanna Ivarsson, vi vill prova den lösningen eftersom det är mer flexibelt och kan ändras.

Vilka växter det blir är dock inte klart ännu. Det är något som trädgårdskonsulten Stefan Lagerqvist från Sävsjö jobbar med just nu.

Det finns också ett rent praktiskt skäl till att man väljer att plantera i urnor.

– Det finns ledningar under hela gatan, säger Hanna Johansson, och planterar man träd direkt finns risken att rötterna letar sig in i rören.

Den här satsningen på gågatan är också en länk i Makeoverkedjan. Målet är att knyta ihop Mimerparken med den nya lekparken. Att skapa en helhet i centrum.

– Det är genomtänkt hela vägen, säger Hanna Johansson.

Elsy Larsson i föreningen Tillgänglighet.nu gläds åt upprustningen men samtidigt lite tveksam till att plattorna blir kvar.

– Det är inte så roligt för oss som kör rullstol, säger hon. Gatsten och plattor gör att det blir skakigt. Så jag hoppas verkligen att de tar bort plattorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!