Tre stora solcellsparker kräver nysatsning av Eon

Allt fler investerar i solceller för elproduktion och allt fler kör elbilar. Det ställer helt nya krav på elnätet som både ska kunna ta emot och leverera stora mängder ström i framtiden.

Björn Persson, regionchef på Eon, ger klartecken. I höst börjar  inveteringar på 47 miljoner för att förstärka elnätet i Hultsfreds kommun.

Björn Persson, regionchef på Eon, ger klartecken. I höst börjar inveteringar på 47 miljoner för att förstärka elnätet i Hultsfreds kommun.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred2023-05-16 20:00

– Det handlar om investeringar på totalt 47 miljoner kronor i de regionala och lokala elnäten, berättar Björn Persson, regionchef på Eon.

Han börjar med att berätta om satsningarna som ska göras på det regionala nätet, och det handlar om att bygga om så att man kan ta emot strömmen från tre stora solkraftsparker i Hultsfred.

– Det är en befintlig som kommer att utökas och ytterligare två som ska byggas, säger han.

Då tänker han förstås på den befintliga parken vid Kiras öken, och de båda parkerna som ska byggas vid och bortom flygplatsen.

– Det kommer att sluka merparten av investeringen 24 miljoner, säger Björn Persson. I det här projektet ingår också att gräva ner kablar och en ny transformatorstation för att ta emot strömmen från solcellsparkerna och skicka ut den på elnätet. 

–  Det är grova ledningar som behövs, säger Björn Persson, som räknar med att det kommer att krävas fyra meter breda schakt för ändamålet. 

Han berättar också att det lokala nätet ska byggas ut och förstärkas. Hultsfreds tätort förändras och det gäller för Eon att hänga med i svängarna. 

– Vi kommer att investera 23 miljoner kronor i det lokala nätet, bland annat genom att dra fram ström till det nya villaområdet i Herrstorpet och det nya Handelsområdet och industriområdet, gamla Vartatomten, säger han och fortsätter:

– När det blir fullt utbyggt kommer det att krävas betydligt större kapacitet än det finns i dag.

Han berättar att kapaciteten på Herrstorpet kommer att räcka till i alla fall 100 villor.

Betyder det här också säkrare leveranser på landsbygden?

– Vårt landsomfattande arbete med att vädersäkra ledningarna kommer att rulla på. Antingen gör vi det genom att gräva ner kablarna eller använda isolerade luftledningar, säger Björn Persson. 

Enligt planerna ska det grävas en hel del i höst. Bland annat i Vena trakten, och utanför Mörlunda, för at ta några exempel.

Projektet rullade igång på allvar 2006 efter stormarna Gudrun och Per, som gick hårt fram i våra trakter, med stora strömavbrott som följd.

Arbetet i Hultsfreds kommun började tidigt, och vid det här laget är det inte så mycket kvar. Men nog finns det en del ledningar kvar att jobba med.

– Men statistiken visar ändå att vi har kommit en bra bit på väg. Det är klart färre strömavbrott på landsbygden nu än vad det varit tidigare, säger Björn Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!