Tredje vågen ett faktum – även i Hultsfred

Även Hultsfred är inne i den tredje vågen av covid-19. "Hultsfredsborna kan förutsätta att det är den brittiska varianten de får nu", säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Kommunstatistiken visar på en väldigt tydlig ökning av smittan i Hultsfred mellan vecka 11 och 10, vilket får smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin att mena att även Hultsfred är inne i tredje vågen nu.

Kommunstatistiken visar på en väldigt tydlig ökning av smittan i Hultsfred mellan vecka 11 och 10, vilket får smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin att mena att även Hultsfred är inne i tredje vågen nu.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-23 21:15

Det kan alltid diskuteras om det är en förlängning av den andra vågen – eller en ny våg, understryker Lisa Labbé Sandelin. 

– Vi har sett en ökning även i Hultsfred, den var väldigt tydlig mellan vecka 11 mot 10 och det var något som hände för några veckor sedan, när den brittiska varianten kom in i länet. Den har orsakat ökningen som vi kallar tredje vågen, som jag skulle säga har nått även Hultsfreds kommun.

Har den brittiska varianten nått Hultsfred?

– Jag har inga färska uppgifter, men i regionen står den för 80-90 procent av fallen, så det förutsätter jag. Det har gått jättefort, den dominerar helt.

Hur orolig är du för den utveckling som är?

– Det som bekymrar mig är att man är så trött på coronapandemin och många har gått och hoppats på att nu när vi vaccinerar alla, ska det snart vara över. 

– Istället har vi en ökning, vi börjar närma oss lika många fall per hundra tusen invånare som riket, och vi ser att den brittiska varianten slår till snabbare. Den är mer smittsam, vi får snabbt större utbrott och fler smittas även i yngre åldrar. Så vi har att göra med en allvarligare variant av covid-19 nu.

Vilket är ditt viktigaste råd?

– Orka håll ut lite till. Jag tror vi är på väg in i rätt många veckor till med ytterligare ökad smittspridning, en bit in i maj.

– Så det gäller att man tänker på hur man beter sig. Allra viktigast är att hålla avstånd och minimera antalet personer man träffar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!