Anna-Maj Sundström hade mycket spännande att berätta om kaffedrickandets historia när hon gästade kafferepet på Lundagården, som också besöktes av så många som 80 personer.
Det blev med andra ord trångt kring borden. Så där härligt trångt och gemytligt.
Skvallercentral
Ser man tillbaka till slutet på 1800-talet och långt in på 1900-talet var kafferepen kvinnans enda chans till social samvaro.
– Kafferepets historia kom sig av att kvinnor samlades och repade tyger, som man sedan sålde till lumpsamlare som i sin tur gjorde papper av reporna.
– Socialt blev det kvinnornas skvallercentral kan man säga. Det var ju på kafferepen kvinnorna träffades, medan männen var ensamma om att få gå på café, eller kaffehus som det hette på den tiden.
Efter rang och värdighet
Anna-Maj Sundström kunde också berätta att gamla tiders kafferep omgärdades av en mängd regler. Som till exempel att det skulle trugas ordentligt och att gästerna skulle ta för sig efter rang och värdighet.
– Fruarna först, det var viktigt, tillägger hon. Till och med Selma Lagerlöf fick vänta eftersom hon var ogift.
Att hon sedan fått Nobelpris och allt annat spelade ingen roll.
Tacka Karl XII
Egentligen har vi i mångt och mycket kung Karl XII att tacka för att kaffedrickandet haft stor betydelse i Sverige. Han spelar nämligen stor roll i kaffedrickandets historia.
– Karl XII tillbringade lång tid i Turkiet under sina krigståg, och där lärde han sig att dricka kaffe. Han skaffade rent av en egen kaffekokare och blev storkonsument.
Började i Etiopien
Men – kaffets historia börjar långt innan dess. Någonstans i Etiopien. Där upptäckte man att djuren blev väldigt pigga av att äta kaffebuskens frukter. Så man tänkte ”fungerar det på djuren, fungerar det väl på människor också”.
– Ursprungligen krossade man kaffebönorna och blandade dem med fett och sedan åt man kaffet. Det dröjde länge innan man kom på att bönorna kunde krossas och blandas med vatten.
Det var många kannor kaffe som kokades till Väntjänstens kafferep på Lundagården. Till arrangörens glädje var det ju så många som uppmärksammat inbjudan.
Faten dignade med kakor av alla de slag, bondkakor, kärleksmums och syltgrottor för att ge några exempel.
Härlig sångblandning
Och vad passade väl bättre en dag som denna än att Musikfolket sjöng en kaffevisa i en härlig blandning med Drömmen om Elin, I sommarens soliga dagar och många, många fler sånger som uppmuntrade till allsång.