Trippel babylycka i Virserum

Maja, Lisa och Sara Kullberg är bara drygt en månad gamla och tämligen unika. De är något så ovanligt som trillingar. Maja gnäller till där hon ligger i spjälsängen tillsammans med sina systrar Lisa och Sara. Mamma Frida hör på hennes tonfall att det är dags för mat, hon plockar upp Maja i sin famn och ger henne bröstet och Maja börjar girigt suga i sig av mjölken.

Familjen Kullberg i Virserum som består av mamma Frida, pappa Torgny, storasystrarna Elsa och Emma samt hunden Doris har fått tillökning i familjen med trillingarna Maja, Sara och Lisa.

Familjen Kullberg i Virserum som består av mamma Frida, pappa Torgny, storasystrarna Elsa och Emma samt hunden Doris har fått tillökning i familjen med trillingarna Maja, Sara och Lisa.

Foto:

Hultsfred2010-09-14 06:14


Helt plötsligt vaknar Lisa till och hon är också hungrig. Det är bara för pappa Torgny att värma på en flaska med bröstmjölk som Frida pumpat ut tidigare.
Där sitter de nu sida vid sida och matar två av sina trillingtjejer samtidigt som de stolta storasystrarna Emma åtta år och Elsa sju tittar på.
Efter att flickorna ätit sig mätta är det dags för Sara att äta medan Torgny byter blöjor på Maja och Lisa.
Det är ett pussel att få ihop vardagen när man har trillingar, men det är något som inte rör Torgny och Frida Kullberg i ryggen. Man kan se kärleken till deras fem barn lysa i deras ögon.

Att paret Kullberg väntade trillingar var något av en överraskning för dem då det skedde helt naturligt utan några som helst fertilitetsläkemedel, vilket är tämligen ovanligt.
- Vi blev sugna på att skaffa ett barn till, så det var planerat men vi hade inte räknat med att det skulle bli fler än ett, säger Frida Kullberg.
I början av året upptäckte Frida att hon var gravid och under graviditetsvecka sju var det dags för det första ultraljudet. Det var då barnmorskan upptäckte att paret Kullberg inte väntade ett barn utan två.
Under de närmaste månaderna förberedde sig Torgny och Frida på att få två barn till i familjen men vid ultraljudet vecka 17 väntade ännu en överraskning.
- Jag låg och tittade på skärmen och plötsligt såg jag tre hjärtslag istället för två. Jag började skratta samtidigt som barnmorskan stelnade till och ursäktade sig för att hämta en kollega. När hon kom tillbaka kunde de bekräfta att vi väntade trillingar. När jag tittade på Torgny så var han likblek och helt tyst, säger Frida och skrattar.

Så istället för ett barn väntade nu paret Kullberg inte mindre än tre barn vilket är mycket ovanligt. Man brukar räkna med att det föds ett trillingpar spontant på 10 000 födslar.
Det komiska i sammanhanget är att storasyster Emma bara ett par veckor tidigare hade lurat sin fröken på första april att mamma Frida väntade trillingar, ett skämt som senare visade sig vara sant.
Under de närmaste veckorna intensifierades sjukhusbesöken för Frida då man ville hålla koll på trillingarna så att de utvecklades som de skulle under graviditeten.

Men ganska snart såg man att allt inte stod rätt till, för det visade sig att två av barnen delade på en moderkaka och att det ena barnet fick nästan all näring och den andra nästan ingenting. Frida och Torgny fick den fjärde maj åka upp till Huddinge och Karolinska sjukhuset där de fick träffa specialistläkaren Sverker Ek.
Han bedömde att man behövde göra ett ingrepp där man skulle bränna blodkärl på moderkakan för att öka näringstillförseln till det andra barnet.
Den tionde maj låg Frida på operationsbordet och med hjälp av titthålskirurgi gick man in i fostersäcken och med laser brände man av blodkärlen.
Operationen blev lyckad och redan dagen efter kunde man se på ultraljudet att alla barnen nu mådde bra.
Trots att Frida bar på tre barn så upplevde hon inte graviditeten som jobbig, utan tvärtom. Hon anser att det var lättare den här gången jämfört med hennes två tidigare graviditeter.
- Jag har varit sjukskriven i stort sett hela graviditeten och förmodligen har det bidragit till att jag mått bättre än vad jag gjort vid de två tidigare gångerna. Visst på slutet blev det tyngre då det var svårt att röra sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om