Trots effektiviseringar – mer pengar behövs

Trots omfattande effektiviseringar och besparingar, kräver socialnämnden 9,6 miljoner kronor extra till nästa år.

Socialnämnden i Hultsfreds kommun begär extrapengar till nästa år. Hela 9,6 miljoner kronor behövs för att täcka påtvingade kostnader.

Socialnämnden i Hultsfreds kommun begär extrapengar till nästa år. Hela 9,6 miljoner kronor behövs för att täcka påtvingade kostnader.

Foto: TT

Hultsfred2022-04-08 19:30

Inför arbetet med budgeten för 2023 har nämnden haft budgetdialoger med sina olika verksamheter, och kommit fram till att det är alldeles för skralt i kassakistan.

– Vi kommer därför att begära 9,6 miljoner extra till nästa år, säger ordförande Per-Inge Pettersson. Det är för att täcka kostnader som tvingats på oss från staten.

Ett exempel som han lyfter fram är kostnaden för personliga assistenter, som väntas öka med 6,5 miljoner under 2023. Nya regler och rutiner från Försäkringskassan lägger en tyngre börda på kommunen.

– Där är vi helt i händerna på staten, säger Pettersson.

Han berättar också att det nya arbetstidsavtalet för nattpersonalen väntas öka kostnaderna med två miljoner.

– Vi behöver anställa ytterligare fyra personer för att täcka upp bortfallet, säger han.

Socialnämnden jobbar parallellt med att effektivisera och leta efter billigare lösningar. Ett exempel på det arbetet, framhåller Pettersson, är att man minskat antalet omplaceringsdygn. 

– De har minskat från 9 379 till 7 300 förra året, säger han. Det har vi kunnat göra genom ökade stödinsatser på hemmaplan. Genom den här minskningen har vi kunnat hålla budgeten.

Via budgetdialogerna har de olika verksamheterna kunnat lämna sina önskemål och resultatet blev till slut ett förslag, som kommer att överlämnas för behandling i budgetberedningen. Och hur det blir med de begärda extramiljonerna, kommer att visa sig i juni månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!