Vård- och omsorg inget dragplåster för studenterna

Vård- och omsorgsprogrammet ger garanterat jobb. Trots det är bara en tredjedel av årets platser i Hultsfred fyllda. Samarbete med Försvarsmakten ska öka intresset.

Tindra Fock, Abdullah Al Hariri, Heba Harara samt Maria Hansen läser alla Vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Alla är nöjda med utbildningen. Den 29 november är det öppet hus.

Tindra Fock, Abdullah Al Hariri, Heba Harara samt Maria Hansen läser alla Vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Alla är nöjda med utbildningen. Den 29 november är det öppet hus.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-11-20 17:00

Hultsfreds gymnasium erbjuder två utbildningar som garanterat ger jobb efter examen. Men en av dem har svårt att dra studenter.

Fordons- och transportprogrammet är alltid fulltecknat medan vård- och omsorgsprogrammet, bara har fem elever på 15 studieplatser. Samtidigt är vård och omsorg en bransch som skriker efter personal.

undefined
Tindra Fock, Abdullah Al Hariri, Heba Harara samt Maria Hansen läser alla Vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Alla är nöjda med utbildningen. Den 29 november är det öppet hus.

Maria Hansen är förstaårselev och en av fem som går i första ring på programmet.

– Jag tyckte det var kul att välja något som är praktiskt och där man får hjälpa andra människor. Jag var väldigt säker på att jag ville välja vård- och omsorg, säger hon och berättar att flera i hennes släkt arbetar inom vården.

Utan att ha påverkat varandra valde även hennes kompis sedan förskolan, Tindra Fock, samma utbildning. De bor båda i Silverdalen.

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba inom vården ända sedan jag var liten, det har aldrig varit någon tvekan, berättar Sandra Fock.

I hennes familj är det många som arbetar på olika boenden. Hon vill bli sjuksköterska.

– Jag tycker det är så himla intressant, jag vill lära mig och få mer kunskap för att kunna bidra ännu mer till samhället, förklarar hon.

Hultsfreds gymnasium erbjuder de elever som vill högskoleförberedande kurser, till exempel i engelska. Det finns också flera specialistutbildningar att välja mellan.

Abdullah Al Hariri, som bor i Virserum, går tredje året på vård- och omsorg. 

– Jag vet inte varför jag sökte hit men hade kompisar som gick året innan och de hade kul. Jag är glad och nöjd, berättar han.

undefined
Tredjeårseleven Abdullah Al Hariri var ny i Sverige och osäker på om hans språkkunskaper skulle räcka. Men han valde programmet för att han är social och älskar människor. Utbildningen blev bättre än vad han hade tänkt sig. Han har också lärt sig att stoppa blödningar och HLR, något som kan komma till nytta även på stan.

I bakgrunden fanns också möjligheten till jobb med när han valde. Nu överväger han att läsa vidare till sjuksköterska eller sjukgymnast.

Av Heba Hararas kompisar var det ingen som valde vård- och omsorg.

– Alla mina vänner på högstadiet valde andra program. De som har sagt dåliga saker om vård- och omsorg är de som inte testat utan fått höra det av andra. Jag sökte för att se vad jag själv tycker.

Hon menar att många pratar ned programmet.

– Innan jag började här så var det jättemånga som pratade att det enda man gjorde var att byta blöjor på gamla och gjorde det hygieniska. När man kommit in så förstår man vad den här utbildningen går ut på, säger Heba Hararas.

Mikael Pettersson är rektor på Hultsfreds gymnasium.

– Generellt är det ett problem i hela region Kalmar att vård- och omsorg har ett lågt söktryck trots garanterat jobb, säger han.

undefined
Lärarna på Vård- och omsorgsprogrammet får höga betyg av eleverna vid bordet. Här är det yrkeslärarna Regina Arvidsson och Susanne Ström som är med på ett hörn under intervjun.

Han tror att det kan finnas flera orsaker. En är att det ändå är lätt att få sommarjobb i äldrevården utan utbildning. En annan kan vara att ingångslönerna är låga i historiskt kvinnodominerade yrken. Och en tredje att studenter satsar på att bli läkare och därför läser natur.

– Utbildningen är ganska svår med mycket nya begrepp, det är inte alls som att fortsätta grundskolan, förklarar han, som också ser det som viktigt att det är personer som vill jobba med människor som går programmet och inte bara de som snabbt vill komma ut i jobb.

När Mikael Pettersson tillträdde sin tjänst för några år sedan reagerade han på att majoriteten som söker till vård- och omsorgsprogrammet är tjejer och han funderade över alternativ för att få fler killar att söka till programmet.

undefined
Även Försvarsmakten rekryterar personal med utbildning inom vård och omsorg. Här en bild från övningen Aurora i år.

Ett försök att öka intresset är ett samarbete med Försvarsmakten. De rekryterar nämligen också personer inom vård och omsorg vilket visar på en bredare arbetsmarknad än den traditionella. Försvarsmakten bidrar till utbildningen genom föreläsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!