"Det är inte över än"– Systemet behåller plexiglasen

Samhället öppnar upp. I veckan försvann en stor del av restriktionerna. Men det är inte över än. Systembolagets butiker kommer att behålla sina glasväggar vid kassorna.

"Det var lite jobbigt i början" tycker Joel Knutsson på Systembolaget i Hultsfred. "Men nu känns det bra att sitta i kassan bakom plexiglaset".

"Det var lite jobbigt i början" tycker Joel Knutsson på Systembolaget i Hultsfred. "Men nu känns det bra att sitta i kassan bakom plexiglaset".

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-10-03 07:00

– Det känns ganska bra, säger Joel Knutsson som jobbar i butiken på gågatan i Hultsfred. 

Han trivs ganska bra i "glasburen" i kassan. Omgärdad av kraftigt plexiglas. Det känns som ett skydd, tycker han.

– Men det var lite jobbigt i början innan man vande sig, säger han.

Systembolaget centralt har gått ut med nya förhållningsorder till sina butiker. För även om de flesta restriktionerna är borta nu, så är inte pandemin över. Och det krävs fortfarande försiktighet.

– Vi kommer att ha plexiglasen kvar i alla fall fram till årsskiftet, vi vill avvakta smittspridningen i samhället och se hur det utvecklar sig, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget i Stockholm.

– Under tiden kommer vi att göra en utvärdering av vad kunder och personal tycker om dem.

En annan aspekt som är viktig i sammanhanget, som hon pekar på, är hur så många plexiglasskivor som det handlar om, ska kunna återvinnas på ett bra sätt. Systembolaget har många butiker, med många kassor. Så det blir stora mängder att ta hand om.

De nya förhållningsorderna innebär också att man kommer att fortsätta bjuda sina kunder på handsprit ett tag framöver, som ytterligare en säkerhetsdetalj.

Det är inte bara Systembolaget som håller kvar vid sina plexiglasskärmar. Det gör de flesta butikerna i Hultsfred. Och handspritsflaskorna står också kvar, visar Vimmerby Tidnings stickprover.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!