Kommunen hyr in konsult för att hinna med utredningar

Arbetsbördan för socialsekreterarna har ökat markant den senaste tiden. Allt fler utredningar som blivit mer komplexa. För att leva upp till lagkraven tvingas socialförvaltningen att hyra in konsulter.

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson har svårt att sätta fingret på varför det plötsligt blivit en arbetstopp för individ- och familjeomsorgen.

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson har svårt att sätta fingret på varför det plötsligt blivit en arbetstopp för individ- och familjeomsorgen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2023-05-12 16:00

Just nu har man hjälp av två konsulter och en tredje är på väg in. Allt för att hinna med utredningarna inom stipulerad tid.

Utredningarna blir fler, mer och mer omfattande. Samtidigt ökar antalet placeringar. Men riktigt vad det beror på kan inte socialnämndens ordfförande Per-Inge Pettersson (C) svara på.

– Tidigare har vi varit väldigt duktiga på lösningar på hemmaplan när det gäller placeringar, men nu när arbetsbelastningen ökat hinner vi inte med att jobba så mycket med det, det är en av anledningarna, säger Per-Inge Petterson.

Det är också tuffa tider ekonomiskt för väldigt många och det är en del av förklaringen, enligt Pettersson.

Han berättar också att individ- och familjeomsorgen minskat personalen de senaste åren, jämfört när de var som störst för några år sedan. 

– De har varit duktiga på det, säger Pettersson, men då visste vi inte att det skulle komma en ny topp.

Vad kostar det att hyra in en konsult?

– Alldeles för mycket, säger Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i nämnden. Det är klart mycket billigare att ha egen personal.

– Ja, håller Per-Inge Pettersson med. Det är bara att bita i det sura äpplet. Vi har ju kraven på oss att klara det här, invånarna ska inte behöva vänta onödigt länge på besked.

Många gånger är det ju ganska bråttom, när socialförvaltningen blir inkopplad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!