Tuffaste besparingarna någonsin

Kommunfullmäktige i Hultsfred beslutade i går kväll att lägga ner såväl nämnden som dess förvaltning från årsskiftet. Beslutet föranledde nämndens ordförande Ann Persson (s) att darrande stämma tillkännage att hon lämnar samtliga sina politiska uppdrag med omedelbar verkan.

Kommunalrådet Bo Bergman inledde måndagskvällens remissdebatt med en redovisning av det ekonomiska läget. En allt annat än munter presentation. Men detta till trots är det inte läge för skattehöjning i kommunen. Skatten är hög nog redan, anser Bergman.

Kommunalrådet Bo Bergman inledde måndagskvällens remissdebatt med en redovisning av det ekonomiska läget. En allt annat än munter presentation. Men detta till trots är det inte läge för skattehöjning i kommunen. Skatten är hög nog redan, anser Bergman.

Foto:

Hultsfred2003-12-16 07:30

Kultur- och fritidsnämnden i Hultsfreds kommun finns bara kvar till årsskiftet. Sedan kommer verksamheten att splittras för att sortera under bland annat kommunstyrelsen.
I den inledande remissdebatten var det flera ledamöter som protesterade mot den snabba hanteringen av nedläggningsförslaget. Det är inte stort mer än en månad sedan förslaget slog ner som en blixt från klar himmel för de anställda i förvaltningen.
Lennart Beijer yrkade på att nedläggningen av nämnden skulle skjutas upp ett år, och att nämnden själv under den tiden skulle hitta nya sätt att organisera verksamheten.
- Kommunledningen har i den här frågan visat stor handlingskraft, säger han, men de har gått allt för hårt fram. Kulturfrågorna riskerar att komma i kläm.
Lars Rundgren, ledamot i kultur och fritidsnämnden var också starkt kritisk till hanteringen av den här frågan.
- Vi har inte fått några besked om varför, säger han, vi vet bara att det inte finns några ekonomiska skäl och att det efterlyses ett "nytt tänk" men vad det skulle bestå i är det ingen som kan förklara. Rundgren instämde i Beijers förslag om att skjuta upp nedläggningen.l
Margareta Hultgren, folkpartiet, stämde också in i önskemålet om en senareläggning och hon ansåg att ett genomtänkt förslag borde tagits fram innan man börjar besluta om nedläggning.
Runa Pettersson (KD) var inne på samma linje och hon deltog heller inte i beslutet när det väl blev dags för votering. Det gjorde heller inte politikerveteranen Allan Seger (s) som anmälde en vikande uppfattning i ärendet.

Kritisk ordförande
Ann Persson (s) ordförande i nämnden var självfallet mycket kritisk till nedläggningsförslaget och hur det hanterats i kommunen. Hon menade att Kultur- och fritid i Hultsfred är ett begrepp över hela landet, och att man hålls fram som goda exempel i olika sammanhang.
Men kampen ledde ingenstans. Majoriteten var för stark. Nedläggningsförlslaget röstades igenom med 34 röster för, mot åtta emot. Torbjörn Wirsenius (fp) Bo Fransen (c), Runa Petersson (KD), Allan Seger (s), Göte Eklund (c), Margareta Hultgren (fp) och Ann Persson (s) deltog inte i beslutet.

Bittert avsked
- På grund av bristande demokrati i mitt eget parti vill jag med omedelbar verkan lämna alla mina politiska uppdrag i kommunen, sa hon.
Ann Persson bryter dock inte med S-partiet helt och hållet. Hon blir kvar som medlem i Vena S-förening.
- Där möts människor med respekt, sa hon, där är allas röst lika mycket värd.
Efter fullmäktigemötet hade hon dock ett politiskt uppdrag kvar att göra. Att dela ut årets kulturstipendier.
- Det gör jag av respekt för stipendiaterna, sa Ann Persson.
Beslutet att hoppa av allt vad kommunalpolitik heter är inget som är hastigt påkommet. Under de senaste veckorna har hon fungerat allt mer i de här banorna och efter den snabba hantering av ärendet som gjorts på kommunen såg hon ingen annan väg än att lämna politiken om förslaget skulle gå igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!