Tulunda möbelfabrik var Karlsborgs hjärta

Efter 80 år var det en brand som innebar slutet för Tulunda Möbelfabrik i Karlsborg. Ann-Charlott Andersson letade upp en levande ättling till grundare Carl Johan Nilsson som har skrivit ner historien om fabriken.

Tidningsurklipp från 1968 visar hur fabriken står i lågor.

Tidningsurklipp från 1968 visar hur fabriken står i lågor.

Foto:

Hultsfred2018-01-12 17:55

Ann-Charlott Andersson från Mörlunda-Tveta Hembygdsförening står intill fabriksområdet i Karlsborg utanför Mörlunda. Den höga skrotstenen i rött tegel finns kvar tillsammans med ett fåtal byggnader.

- Tänk att Tulunda Möbelfabrik hade 40 anställda, att det fanns en skola och affär, berättar hon.

Själv berättar Ann-Charlott att hon har rötterna åt Karlsborgs-hållet och att anledningen till att hon började nysta i historien var att hon flera gånger fått höra berättelser om fabriken men inte hittat någon ordentlig fakta.

- Jag har hört så mycket om den men inte fått fram någon information. Så jag kände att jag ville börja någonstans. Man måste passa på medan folket lever och minns.

Hittade en ättling till grundaren

Så för att råda bot på informations-luckan la hon ut en tråd i facebookgruppen " Du vet att du är från Mörlunda" och fick napp.

- Jag blev helt salig. Britta Edman som är gift med ättlingen Åke Edman svarade och han tog itu med det och skrev tre hela papper om fabriken.

Att hon lyckades få tag i någon var hon däremot inte speciellt förvånad över. Carl Johan Nilsson som grundade fabriken 1875 fick åtta barn. De fyra sönerna tog över när Carl Johan gick bort och fick tillsammans 29 barn.

- Det var en bra start till skolan som startades på 30-talet och lades ner 1952. I Karlsborg fanns på den tiden även bensinförsörjning och en konstbutik, vilket är lite ovanligt mitt ute på landsbygden.

Gav orten namn

På tiden när fabriken anlades hade orten inte ett officiellt namn men när fabriken blev ortens dunkande hjärta fick den namn efter det boningshus i vilket Carl Johan bodde i tillsammans med hustrun Kristina Sofia. Fabriken hade sin storhetstid mellan 1920 och 1950. Karlsborg blomstrade.

- Nu finns ingenting och det bor endast 17 personer i Karlsborg. Det märks hur en bygd kan ha en topp och sedan dala och försvinna helt plötsligt.

Våldsam brand

För fabriken var det 1968 som förödelsen slog till. En svårsläck brand uppstod i ett spånlag och hela möbellagret förvandlades till rykande aska. Den ekonomiska belastningen blev för svår för företaget som i några år kämpade på med mindre beställningar innan de blev tvungna att stänga portarna helt.

Av allt som finns kvar från fabriken har Ann-Charlott lyckats få fram en faktura men helst av allt skulle hon vilja hitta en av möblerna.

- Man får vara glad för det lilla men det skulle vara roligt att få tag i en möbel från fabriken. Det måste finnas en någonstans i bygden. Skulle jag få hit en skulle jag sätta den i skyltfönstret eller exponera den på något annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om