Tunga stridsfordon ska transporteras på vägarna

Den största militärövningen på ett kvarts sekel är igång. I våra trakter kommer Aurora 23 framför allt att märkas i trafiken.

Transporter av tunga stridsfordon ska göras mellan Oskarshamn och Eksjö i samband med Aurora 23.

Transporter av tunga stridsfordon ska göras mellan Oskarshamn och Eksjö i samband med Aurora 23.

Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten

Hultsfred2023-04-25 11:30

Aurora 23 inleddes den 17 april och pågår fram till den 11 maj. Övningsverksamheten sker i luften, på marken och till sjöss.

– Det som ni kommer att märka av lite längre inåt landet är framför allt trafiken, säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen, till Vimmerby Tidning.

Stora trupprörelser och militära transporter av tunga stridsfordon och materiel ska göras mellan Oskarshamn och Eksjö under perioden 30 april till 2 maj.

– Då kommer det att vara intensivt, men ni kommer att se fordon ända fram i slutet på maj, för de ska hem också efter att övningen är slut.

undefined
Transporter av tunga stridsfordon ska göras mellan Oskarshamn och Eksjö i samband med Aurora 23.

Kan du berätta mer om vilka vägar de kommer att köra?

– Nej, det kan jag inte göra av flera olika skäl, säger Jan Bohman som bland annat hänvisar till att han inte kan avslöja övningsuppgifter i förväg.

– Man får räkna med att de kommer ta sig fram på rätt många vägar, men de tunga transporterna kommer naturligtvis att gå på de stora vägarna.

Även utländska förband kommer att rulla på vägarna.

– Övningen innehåller 26 000 deltagare från 14 olika länder, så här kan man se många olika nationaliteter på transporterna.

Vilken typ av fordon kommer att köra på vägarna?

– Det ni kommer att märka är framför allt hjulfordon och enstaka bandfordon.

Med andra ord kan det förekomma en del bandvagnar, däremot lär det inte rulla några stridsvagnar på vägarna.

– Vi kör framför allt med dem på och i anslutning till våra övnings- och skjutfält. Möjligtvis att de är upplastade på dragfordon, men då går de på hjul.

Jan Bohman har några råd till andra trafikanter:

– Starta i god tid och stressa inte i trafiken. Tänk på att det kan vara tung trafik, så håll avstånden. Bryt inte gärna en militärkolonn, utan kör förbi.

undefined
Flyg- och helikoptertrafik kommer att ske under militärövningen.

Hur långa kan militärkolonnerna vara?

– Vi kan täcka en lång sträcka, men vi kör i fordonsgrupper. En fordonsgrupp är mellan tre och tio fordon. Sedan har vi ungefär 100 meter mellan varje fordon.

Enligt Jan Bohman planeras inga stridsaktiviteter i varken Hultsfreds eller Vimmerby kommun. Men förutom vägtransporter kommer det att vara helikopter- och flygtrafik i området.

Har ni några planer på att använda er av Hultsfreds flygplats?

– Jag kommer inte att ge dig några exakta detaljer kring det, för då röjer vi för mycket övningsmoment för de som ska delta. Men ni kommer att märka oss, men det är framför allt i trafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!