Tusentals avlopp ska inventeras – projektet halvvägs

1 929 adressplatser i Hultsfreds kommun och 1 724 i Vimmerby har inventerats. Och då har man kommit ungefär halvvägs i jakten på läckande enskilda avlopp.

"Vi gräver för några avlopp om året" berättar Christoffer Gustavsson, och vi kan göra hela installationen också.

"Vi gräver för några avlopp om året" berättar Christoffer Gustavsson, och vi kan göra hela installationen också.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-04-13 05:00

– Nu känns det skönt att veta att avloppet är godkänt och kan fungera i många år framöver. 

Det tycker en av de husägare på landet utanför Hultsfred som vi pratat med. Han vill vara anonym, men berättar ändå att fastighetens tidigare avlopp blev utdömt vid tillsynen.

– Vi hade en trekammarbrunn, men infiltrationen saknades, säger han, och avloppet var gammalt. Hur gammalt vet jag inte. Men avloppet gick i ett rör rakt ut. Och man vet aldrig hur naturen mår där...

Men nu är det gamla avloppet utbytt och en ny anläggning på plats och i drift.

– Det är både bra och dåligt, säger fastighetsägaren, det har ju kostat en hel del.

Anna Nordgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör på den gemensamma miljöförvaltningen i Hultsfred och Vimmerby kommuner, berättar projektet startade i Hultsfred 2010 och att Vimmerby kom med ett par år senare. Och nu, 13 år senare har man hunnit ungefär halvvägs. 58 procent i Hultsfred och 42 procent i Vimmerby.

– Någonstans mellan 40 och 50 procent av de inventerade avloppsanläggningarna får anmärkningar så att de är i behov av åtgärder, eller att det behövs en helt ny avloppsanläggning,

Hon pekar på att det i de båda kommunerna beviljats 1694 tillstånd för nya avloppsanläggningar i båda kommunerna. 

I år ligger tyngdpunkten på inventeringen i Hultsfreds kommun i ett område sydost om Mörlunda och i Vimmerby kommer man att inventera norr om Södra Vi.

Bakgrunden till den här omfattande inventeringen är att en del enskilda avlopp är ganska gamla och i dåligt skick. Risken är stor att det läcker ut gödningsämnen i naturen. Och som i slutänden bidrar till övergödningen i havet. Det kanske inte blir så stor skvätt från vart och ett av avloppen, men ändå. När ungefär hälften av 3 652 avlopp "hjälps åt" att läcka blir det ändå en del.

– Avlopp som inte fungerar kan också sprida bakterier, säger Anna Nordgren. Det finns en risk att bakterierna kan nå dricksvattenbrunnar eller badvatten.

Det händer som sagt inte sällan att befintliga avlopp får underkänt. Ett och annat av projekten hamnar då på bordet hos Christer Gustafssons Entreprenad.

– Vi är certifierade så vi både gräver och monterar brunnar och annat som behövs, säger Christoffer Gustafsson. 

Och innan skopan sätts i jorden, gäller det att få klartecken från miljönämnden.

– De tittar mycket på placeringen, säger Christoffer Gustafsson. 

Ett av de nya privata avloppen som kommit till på sista tiden. Miljö- och byggnadskontoret har inspekterat tusentals avlopp av den här typen, och fortfarande är man bara halvvägs i projektet.
Ett av de nya privata avloppen som kommit till på sista tiden. Miljö- och byggnadskontoret har inspekterat tusentals avlopp av den här typen, och fortfarande är man bara halvvägs i projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!