Gymnasiets skyddsrum är fulla av gamla möbler

Den senaste tiden har kommunen tagit emot många frågor om skyddsrum från oroliga invånare. Skyddsrummen på Hultsfreds gymnasium har plats för flera hundra personer, men är i dagsläget fulla av möbler.

På Hultsfreds gymnasium används flera av skyddsrummen som möbelförråd. Vaktmästaren Jan Johansson visar upp skyddsrummen i ett tv-inslag på vår sajt, www.vimmerbytidning.se.

På Hultsfreds gymnasium används flera av skyddsrummen som möbelförråd. Vaktmästaren Jan Johansson visar upp skyddsrummen i ett tv-inslag på vår sajt, www.vimmerbytidning.se.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-03-13 07:00

– Så här ser oftast skyddsrummen ut, säger vaktmästaren Jan Johansson och går in i en källarlokal som är belamrad med överblivna möbler.

Vi befinner oss i ett av sex skyddsrum på Hultsfreds gymnasium. Just det här skyddsrummet ligger under mark, men det finns även skyddsrum ovan mark. Vissa används i dag som förråd, andra fungerar som arbetsrum.

undefined
Vissa av skyddsrummen på gymnasiet är fulla av gamla möbler. Andra används som arbetsrum för elever och lärare.

I alla skyddsrum finns utrustning och verktyg. Jan Johansson visar upp tunnor som ska användas som toaletter om skyddsrummen tas i bruk. Till utrustningen hör även saker som spadar, yxor och rep.

När skyddsrummen på gymnasiet senast kontrollerades vet inte Jan Johansson, som inte heller har fått någon information om hur det ska gå till att tömma skyddsrummen på möbler vid höjd beredskap.

– Jag har papper på att jag är krigsplacerad på gymnasiet eftersom det är min arbetsplats, men sedan har jag inte hört något mer.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att skyddsrummen fungerar som de ska och att de öppnas upp vid höjd beredskap. Det finns krav på att skyddsrum ska kunna ställas i ordning inom två dygn.

– Respektive fastighetsägare har ansvaret för att driftsätta skyddsrummen inom 48 timmar. Det är staten genom MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som ansvarar för skyddsrumsfrågan. Sedan är det både kommunala och privata fastighetsägare som har skyddsrum i sina lokaler, säger Ulf Bowein, säkerhetssamordnare på Hultsfreds kommun.

Den senaste tiden har kommunen tagit emot ett stort antal frågor om skyddsrum från kommuninvånare.

– Många är oroliga och ställer väldigt mycket frågor om just skyddsrum, säger Ulf Bowein som berättar att kommunen försöker hjälpa människor att få rätt information.

– Vi hänvisar nästan alla detaljfrågor om skyddsrummen till MSB som har en nationell informationssida om skyddsrum där man kan gå in och titta på hur många skyddsrum som finns i olika tätorter.

undefined
Totalt sex skyddsrum finns på Hultsfreds gymnasium, varav tre under mark och tre ovan mark.

På webbsidan msb.se finns en skyddsrumskarta som visar var man kan hitta sitt närmaste skyddsrum. Totalt finns drygt 65 000 skyddsrum i Sverige.

I Hultsfreds kommun ligger de flesta skyddsrummen i centralorten, men det finns även en del skyddsrum i de mindre tätorterna. Skyddsrummen har en rad olika användningsområden i dag.

– Det är allt från lager och förråd till diverse verksamhetslokaler, säger Ulf Bowein.

undefined
Skyddsrumskartan på msb.se visar var de olika skyddsrummen finns i Hultsfred och hur många personer som ryms i dem.
Bakom Jan Johansson finns toalettbås där man ska kunna uträtta sina behov i tunnor, om skyddsrummet tas i bruk.
Bakom Jan Johansson finns toalettbås där man ska kunna uträtta sina behov i tunnor, om skyddsrummet tas i bruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!